INSIDER

Megszegik a karantént a külföldi nyaralótulajdonosok

Elkeseredett csatát vív a polgármester a somogyi Karádon: hazajöttek a koronavírussal súlyosan fertőzött területekről a nyaralótulajdonosok, de elmászkálnak otthonról – mindenki attól fél, hogy megfertőzik a környék lakóit.
  • Szerző: Ripost

„Én már többször felszólítottam őket, de hiába vagyok polgármester, nincs hatásköröm, hogy otthon tudjam tartani őket” – panaszkodott a -nak Karád polgármestere, Schádl Szilárd. Az egyik helyi boltos is kiakadt: „Nem tartják be, volt, akire három este is rendőröket hívtak. Egy másik társulat inkább átmegy Látrányba a boltba, mert ott úgysem tudják, hogy karanténban kéne lenniük”.

A balhé oka, hogy még éppen a tilalom előtt sok külföldi nyaralótulajdonos érkezett a Somogy megyek Karádra, többen veszélyeztetett területről. Hatósági piros matricát még éppen nem kaptak. A legtöbben veszélyeztetett területről, Olaszországból és Ausztriából érkeztek meg második otthonukba. A többség éppen a saját országa vesztegzárát akarta azzal kikerülni, hogy Magyarországra költözik át, de egyáltalán nem tartják be a szabályokat. A karádi polgármester hozzátette: svájci, német és olasz tulajdonosok is tartózkodnak a településen. A többség 8-10 éve vásárolt ingatlant a településen, de akad külföldről hazajött magyar munkavállaló is köztük.

Keszthelyen sincs másképp, ott a város Facebook-oldalán tettek közzé kérést: „A nyaralók menjenek haza, a nyaralótulajdonosok maradjanak a nyaralókban, ha már egyszer eljöttek potenciális fertőzöttekként, és legyenek szívesek betartani az előírásokat. A külföldről hazajöttek egy része legalább betartja, de sajnos azt sem mindenki” – írták.

A Balatonnál egy hete már volt balhé: akkor főleg a budapesti nyaraló- és telektulajdonosok mentek le, és a helyiek megfogalmazása szerint „csapatosan bandáztak” a tóparti településeken, nyárias zsúfoltságot előidézve a nyaralóhelyeken, miközben most a fő szabály: mindenki maradjon otthon!

Egyszerű a szabály: maradj otthon!

Ha valaki „piros matricás” hatósági karanténba kerül, még büntethető is, ha megszegi a szabályokat. De ha valaki külföldről tér haza, és nem „piros matricás”, akkor is arra kérik: maradjon otthon. Ez azt jelenti, hogy a szállását nem hagyja el, a javasolt idő 14 nap.

Mit jelent az önkéntes karantén?

- Otthon tartózkodik, és azt a szükséges ideig nem hagyja el.

- Csak azokkal az emberekkel érintkezik, akik Önnel egy háztartásban élnek, velük is lehetőleg ritkán.

- Látogatókat nem enged be.

- Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja orvosát (háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet).

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?