INSIDER

Megrázó részletek, ez derült ki a Hableány kapitányáról

Rokonai és barátai még most sem eszméltek fel a szörnyû történtekből.
  • Szerző: Ripost

Az elsüllyedt sétahajón szolgáló kapitányt, az 58 éves L. Lászlót a családja mellett számos barátja siratja, akik öt nappal a tragédia után sem akarják elhinni, hogy mi történt. Kozák Zsuzsanna egy környéken nőtt fel a hajóvezetővel, akivel gyerekkoruk óta barátok voltak."Pici kora óta az volt a vágya Lacinak, hogy hajón dolgozhasson. Már azt is nagyon élvezte, amikor kisiskolásként elmentünk hajókázni Esztergomba, mindig mondta, hogy a hullámoknak van egyfajta varázsuk. Eleinte a tengereken dolgozott, ám később elege lett a nagy hajókból" – emlékezett vissza Zsuzsanna gyermekkori barátjára, akit gondos apukaként írt le. Mint a Blikknek elárulta, Lászlót több kemény megpróbáltatás is érte az életben, de a táncban és az új barátokban megtalálta önmagát. 

Egyik volt táncpartnere szerint közvetlen, életvidám ember volt László, akit valamiféle könnyedség, a vízi emberek békéje és derűje vett körül.

A körülbelül 4 km hosszú belvárosi Duna-szakaszon átlagosan 70 darab 30 és 135 méter közötti hosszúságú hajó közlekedik az esti, éjszakai órákban egyidejűleg, és ez a szám már elegendően magas ahhoz, hogy a járművek vezetőitől a hajózási szabályok szigorú betartását és éber figyelmet követeljen meg – állapította meg közleményében a Személyhajósok Szövetsége.

Mint írták, a baleset egy megkezdett előzés során történt. Álláspontjuk szerint ennek alapvető jogszabályi feltétele ilyen forgalmas és viszonylag szűk területen az előzetes kommunikáció és az előzni kívánó hajó engedélykérése az előtte haladótól az előzés lehetőségéről és módjáról, amit biztonságos sebességgel kell végrehajtani, azaz a hajók fizikai érintkezése kizárt. A szövetség mindemellett kiemelte, hogy a térségben tartózkodó hajók 1 percen belül megkezdték a vízbe esett utasok kimentését, a Halászbástya és a Hullám motoros két-két bajbajutott életét mentette meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?