INSIDER

Megoldódott a náci haláltábor fiatal, beregszászi áldozatának rejtélye

Több mint nyolcvan év után végre békében nyugodhat Magdalena Weisz, aki a fülbevalóját egy idegennek adta, amit most vissza akarnak szolgáltatni a még élő rokonoknak.
  • Szerző: ripost

Eliezer Smilovits már akkor eldöntötte, hogy megőrzi Magdalena Weisz emlékét, amikor a második világháború végeztével hazatérhetett Beregszászra a náci haláltábor poklából. A férfi csak egy szemvillanásnyi időre találkozott a kislánnyal, amikor a nácik megkezdték a beregszászi zsidók deportálását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A katonák arra utasítottak minden izraelitát, hogy szolgáltassák be az értékeiket, Eliezer azonban úgy döntött, megpróbálja megmenteni a sajátjait. Egy pad tövében gödröt ásott, ahová eldugta az apró kis kincseit.

Ezt látta meg Magdalena, aki arra kérte a fiút, hogy az ő fülbevalóját is ássa el a holmik közé.

auschwitz náci haláltábor

Magdalena Weisz rövid élete Auschwitzban, a náci haláltábor poklában ért véget
Fotó: Pixabay

A háború végeztével Eliezer kiásta az apró kincseket, köztük Magdalena fülbevalóját is, aki azonban soha többé nem tért vissza Beregszászra... Auschwitzban vesztette életét.

Eliezer, aki 1948-ban Izraelbe emigrált és családot alapított, kitalálta, hogy kideríti, ki volt Magdalena. Kutatómunkába kezdett, ám az évek múlásával, ahogy idősödött, az ereje is fogyni kezdett.

Ekkor unokáját, Yohait kérte meg, hogy folytassa a kutatást, aki így is tett, és a nagyapja halála után is fáradhatatlanul kereste Magdalena múltjának részleteit – írja a Blikk.

A Jad Vasem holokauszt-hatóság végül segített: kiderítették és fotó alapján azonosították is a kis Magdalenát, akinek a fülbevalói még mindig a Eliezer családjánál vannak.

Unokájának, Yohainak most a célja az, hogy megtalálják a leány még élő rokonait, és visszaadhassák nekik az apró emléket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?