INSIDER

Megmutatjuk: ilyen lesz az e-jegy a budapesti tömegközlekedésben

Nyár elején indul az első olyan járat, amelyen e-jeggyel is utazhatunk. Mindehhez egy applikációt kell letölteni a telefonunkra. A rendszer már van, ahol mûködik, a Ripost megmutatja, hogyan!
  • Szerző: Ripost

Heteken belül bevezetik az elektronikus jegyet a fővárosi tömegközlekedésben, erről Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter írt alá megállapodást.

A rendszer működéséhez csak egy telefonos applikációra, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazására lesz szükségünk, ami ingyen letölthető. Ennek segítségével vásárolhatunk jegyet legelőször a Deák Ferenc tér és a reptér között közlekedő 100E gyorsjáratra, majd ha minden zökkenőmentes, akkor kiterjesztik a vásárlás lehetőségét a jegyekre és bérletekre is.

Hosszú távon jön a „háztól házig egy jeggyel” utazás, mert a MÁV és a Volán, illetve a vidéki tömegközlekedés is csatlakozik a platformhoz. Magát az alkalmazást már sokan ismerhetik, hiszen csaknem egy éve már több helyen is vásárolhatunk vele jegyet, mint például a Budakeszi Vadasparkban vagy egyes parkolóházakban, de azoknak is könnyű lesz belerázódni, akik a parkolást, vagy az autópálya matricát intézték a telefonos app segítségével.

Az alkalmazás letöltése után regisztrálnunk kell, ahol megadjuk a személyes, illetve banki adatainkat. Az adatok megadása és a visszaigazoló email után az alkalmazás főképernyőjére jutunk, ahol legelőször célszerű az egyenlegünket feltölteni.

Ezután kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni. Jelenleg belépőket, autópálya-matricát tudunk venni, illetve a parkolást tudjuk vele intézni, de a tömegközlekedési jegy vásárlásának lehetősége is hamarosan belekerül. Most a Budakeszi Vadaspark már működő példáján megmutatjuk, milyen lesz a rendszer a BKK-jegyekkel.

Amikor kiválasztottuk, mit vásárolunk, feljön egy almenü, hogy hová vehetünk jegyet. A tömegközlekedésnél itt lesznek a jegyvásárlási lehetőségek. Kiválasztjuk, milyen típusú jegyet szeretnénk – a BKK-jegyeknél is lesz többféle jegy, illetve bérlet.

Ha kijelöltük a megvásárlandó jegyet, egy összegző oldalra irányít az alkalmazás, ahol még egyszer ellenőrizhetjük a listánkat. Ezután egy vásárlás megerősítést kér az applikáció. A megvásárolt jegyeket a „Vásárlásaim” menüpontban lehet megnézni.

Végezetül egy QR-kódot kell „lepittyenteni” a buszon a buszsofőrnél, vagy ezt ellenőrzi a kalauz a kódleolvasó készülékével. Amikor jön a kalauz, vagy be kell mutatnunk a jegyet, rá kell mennünk a listában megjelenő jegyekre, hogy megjelenjen a QR-kód.

 

Parkolásnál és sztrádajegyhez is használhatjuk az appot

Már három vadasparki, és hamarosan budapesti állatkerti jegyvásárlásra is használható lesz a rendszer. De autópályamatricát, utcai parkolójegyet, vagy parkolóházba szóló jegyet is vehetünk vele.  Mindegyik lehetőségnél ki kell választani a megfelelő ikont, majd szolgáltatót, és az autónk rendszámát kell megadni, majd autópályamatricánál a matrica típusát kell megadni, míg parkolásnál ki kell választani, hogy hol parkolunk, és mennyi ideig szeretnénk ott hagyni a járművünket. A parkolóházaknál egyelőre 3 budapesti és 4 debreceni parkoló látható a rendszerben. Parkolásnál van lehetőség az idő előtti parkolás megszakításra is.


Mi lesz az eddig kiépített rendszerrel?

A BKK néhány járművet már előkészített az új rendszerre, ezeken citromsárga jegykezelőket helyeztek el, de több metróállomásnál beléptetőkapukat is elhelyeztek. A most bevezetendő rendszer információink szerint ezeket még nem fogja használni, a sofőröknél és a jegyellenőröknél lesznek leolvasókészülékek. Az, hogy a járművekre és metróállomásokra felszerelt gépekkel és kapukkal mi lesz, alkalmasak lesznek-e az új rendszer használatára, az egyelőre még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy a mobilfizetési rendszer mellett lesznek-e elektronikus jegyként szolgáló, a járműveken lecsippantható közlekedési kártyák.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?