INSIDER

Meglepő fordulat a halálkamion ügyében, ők felelősek 71 migráns haláláért

A vádlottak nem beszéltek a tárgyaláson.
  • Szerző: Ripost

Az első- és másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a 71 migráns életét követelő halálkamion ügyének tárgyalása a Kecskeméti Törvényszékén, a vádlottak azonban hallgatnak.

Az embercsempészek két éve augusztusban migránsokat vittek egy hűtőkamionban, a raktérben lévők azonban az indulás után pár órával megfulladtak. A kocsit végül a sofőrök az osztrák autópálya egyik leállósávjában hagyták hátra.

A 11 fős embercsempész banda vezérének meghallgatásával kezdődött a halálkamion ügyének bizonyítási eljárása. Az elsőrendű vádlott azt mondta: tanulmányozta a vádiratot, és van, ami igaz belőle, de van, ami nem. Vallomást azonban a tárgyaláson egyelőre nem akart tenni. Az afgán embercsempész a nyomozás során sem tett vallomást.

A másodrendű vádlott sem tett vallomást a bíróságon, ezért a bíró a nyomozás során feljegyzetteket olvasta fel. A bolgár származású férfi feladata volt a migránsok szállításához a kocsik beszerzése, illetve a személyszállításra alkalmatlan rakterek átalakítása, a szellőzés kialakítása.

Ifj. dr. Balsai István ügyvéd a közszolgálati televízióban azt mondta, a vádlottaknak jogukban áll hallgatni, de a tények tisztázása nekik is érdekük, hiszen a bíróság a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hoz ítéletet. A közvélemény ebben nem befolyásolhatja, de súlyosbító körülményként értékelheti, hogy nagy társadalmi felháborodást váltott ki a tömeges tragédia. A vádlottak az eljárás során még később is tehetnek vallomást.

71 menekült fulladt meg a halálkamionban 2015-ben. Mórahalomnál tuszkolták be őket a 14 négyzetméteres raktérbe, ahol fél óra után már dörömbölni kezdtek, de hiába. A sofőrök ugyan jeleztek a  bűnszervezet vezetőinek, de tőlük parancsba kapták, hogy hajtsanak tovább, a halottakat pedig majd Németországban dobják ki a kocsiból. A szakértői vizsgálatok szerint az áldozatok kétórás szenvedés után még magyar területen fulladtak meg.

És ezeket olvastad már?