INSIDER

Meglepő eredményre jutott a népszámlálás a pesti állatkertben

"Népszámlálást" tartottak az Állatkertben az új esztendő kezdetén. A nagyközönség 856 faj 8807 egyedét, illetve 104 nem egyedileg nyilvántartott tenyészetet nézhet meg.
  • Szerző: Ripost

Megszámolták újévkor az állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben!

Kiderült: madárból van a legtöbb faj, és halból a legtöbb példány!

Az emlősöket 131 faj 1312 egyede, a madarakat 152 faj 1225 egyede, a hüllőket 125 faj 831 egyede, a kétéltűeket 32 faj 321 egyede, a különféle halakat pedig 204 faj 4340 egyede képviseli az Állatkertben.

A gerinctelenek közül 206 különféle fajjal foglalkoznak, amelyek közül 102 fajnál van egyedi nyilvántartás, 646 egyedre. További 104 gerinctelen faj – főleg rovarok – esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban.

A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 132 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Más állatkertekkel összehasonlítva a 856 állatfaj soknak számít. A hazai állatkertek közül a budapestiben találkozhat a legtöbbféle állattal a nagyközönség, sőt mi több, a magyar főváros állatkertje európai összehasonlításban is a fajokban leggazdagabb állatkertek közé tartozik.

A városligeti intézmény több mint egy évszázada nemcsak állat-, hanem növénykert is. A bemutatott növényfajok és változatok száma a négyezret is eléri.

A mértékadó Sheridan-listán, amely Európa 110 vezető állatkertjeit pontozza és rangsorolja, a Fővárosi Állat- és Növénykert a hazai állatkertek közül a legmagasabb pontszámot kapta, s az összeurópai mezőnyben is az előkelő 17. helyen áll, Koppenhágával és Dublinnal holtversenyben.

És ezeket olvastad már?