INSIDER

Meglepő dolog derült ki a hős dunai búvárokról

Kiderült: nemcsak koreai, hanem magyar búvárok is felhoznak holttesteket a Hableány roncsából. A víz mélyén, vaksötétben, hatalmas sodrás mellett dolgozó búvárok iszonyú fizikai és pszichikai terhelés mellett dolgoznak, pszichológus segítségére lehet szükségük. Az egyik magyar búvárnak például a Duna fenekén, egy holttestet átölelve kellett pihennie egy ideig, csak utána tudott feljönni a felszínre. Az eset után két órát kellett beszélgetni vele...
  • Szerző: Ripost

Több tucat ember megfeszített munkája, hogy egy-egy búvár akár néhány tíz percre lemehessen a Duna mélyére, a Hableány roncsához.

Tilos bemenni a roncsba, az ablakon át húzzák ki a holttesteket

A lemerülő búvárok már több dél-koreai holttestét is felhozták, ám az elhunytakat a betört ablakoknál tudták kihúzni a roncsból. A roncsba szigorúan tilos bemenni, hiszen a sötétben nem tudni, hogy milyen életveszélyes csapdák vannak odabent. Így a hajó testében lévő holttesteket majd csak a hajó kiemelése után tudják kiszedni.

Két órát kellett beszélgetni az egyik búvárral a merülés után

„Annyira kimerült az 1 óra 40 perces merülés alatt az egyik búvár, hogy átölelve a holttestet, lefeküdt az aljzatra, ott pihent meg. Közölte a fent lévőkkel, hogy kicsit pihen, mert képtelen feljönni. Majd így, a karjában jött fel az áldozattal” – nyilatkozta Nyíri Iván, a Búvár Szakszövetség elnöke az ATV-nek. A szakembert a %% is megkereste.

„A kollégának olyan pszichiáterre lenne most szüksége, aki megérti és át tudja érezni, mit élhetett át a Duna medrében. Mi legalább kétórás beszélgetést folytattunk vele”

– mondta lapunknak, majd hozzátette: annyira megrázóak a búvár által átéltek, hogy nem mond további részleteket. – „A koreai és magyar búvárok is hősök, hiszen mindennap az életüket kockáztatják. A Duna mélyén tapogatózva, a szonárképpel a fejükben próbálják felfedezni a rögzítési pontokat…” – teszi hozzá.

Már a dél-koreai sajtó is elismeri a magyar búvárok munkáját

Az elnök arról is beszélt, hogy a korábbi hírekkel ellentétben közösen dolgoznak a magyar és a dél-koreai búvárok, így mindkét csapat hoz felszínre elhunytakat.

Közben a dél-koreai sajtóban egyre elismerőbben nyilatkoznak a magyarok mentési munkájáról. Ebben szerepet játszik, hogy amint megérkeztek hazánkba a dél-koreai búvárok, maguk is megtapasztalták, milyen nehéz és veszélyes a mentés a vaksötétben, a magas vízállás és erős sodrás mellett.

Ha szeretnél megtudni még több exkluzív dolgot a roncs kiemeléséről és arról, hogy mi derült ki az ukrán kapitányról, valamint arról, hogy hogyan áll a kutatási munka, akkor azt a %% pénteki számából megtudhatod! Keresd az újságárusoknál!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?