Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.06.04.

Meglepő, az anyaországi magyarok közül mennyien látogatják az elcsatolt területeket

Összetartozunk! Kirándulni járunk Erdélybe, a Felvidékre, sokunknak a rokonai, felmenői között vannak határokon túli magyarok, és több millió anyaországi magyarnak van határon túli személyes ismerőse… Ma is szoros a kapcsolat a 100 éve elszakított területek és az anyaország között.

Négyből három anyaországi magyar már járt a Trianonban elcsatolt területek valamelyikén, csupán 27 százalék nem fordult meg soha Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken vagy Kárpátalján. Sokan rokonlátogatóba mennek, sokan turistaként, megnézni a régi magyar városokat és beszélgetni a kint élő magyarokkal, több tízezer diák pedig a Határtalanul program osztálykirándulásain. Az anyaországiak 60 százaléka járt már a Felvidéken, és 51 százalék Erdélyben legalább egyszer.

De nem csak utazunk hozzájuk: a vér is összeköt minket. Az anyaországi magyarok csaknem harmadának (28 százalék) határon túlról átköltözött a közvetlen rokonságában vagy felmenői között.

De a barátságok is átnyúlnak a határokon: az anyaországi magyarok több mint egyharmadának (37 százalék) van határon túli személyes ismerőse – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia reprezentatív felméréséből.

 

Ön járt-e a határon túli területek valamelyikén? (Százalék)

Többször is Egyszer Soha Felvidék (Szlovákia) 45 15 40 Erdély (Románia) 38 13 49 Délvidék (Szerbia) 22 13 65 Kárpátalja (Ukrajna) 12 8 80 Forrás: Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport, 2020 május

Ma is hergelnek a románok

Miközben Szlovákia civilizáltan viselkedik, magyarokat hívtak a történelemről beszélgetni a pozsonyi várba az évfordulón, a román nacionalisták nem nyugszanak: Sepsiszentgyörgyön ünnepelnek Trianon 100 éves évfordulóján. „ Mindenki értse meg, ha nem értette meg 100 év alatt, hogy Erdély román föld„ – írta ki Facebook- oldalára az úzvölgyi provokációk kapcsán ismertté vált Calea Nemaului nacionalista szervezet vezetője, Mihai Marin Tirnoveanu. A Mihály Vitéz szobornál szerveznek ünnepséget a békediktátum napján, mondván: elegük van abból, hogy a magyarok évről évre Trianont gyászolják.

Sok civil román is az évfordulóval ércelődik. A közösségi oldalakon a fiatalok is ezrével osztanak meg olyan tartalmakat, amik a magyarokat szidják, az ardealulesteromanesc (erdélyromán) hastaggel. A fiatalok körében népszerű TikTokon egy oldal is van ezen a néven, a leírásában az szerepel, hogy Romániáról és arról, hogy Erdély román föld.

A magyarok istentiszteleteken és a neten emlékeznek

Mivel Romániában élnek még a gyülekezési korlátozások a koronavírus miatt, sok civil szervezet, polgármesteri hivatal online eseményt szervezett mára. Mivel az istentiszteleteket szabad téren már meg lehet tartani, sok településen szabadtéri istentisztelet keretében tartanak trianoni megemlékezéseket.

„Mindenki figyeljen fokozottan a távolság betartására, mert arra számítunk, hogy ellenőrizni fogja a rendőrség”- figyelmeztetnek.

Az összetartozás himnuszát éneklik az egész Kárpát-medencében

Szarka Tamás idén is éneklésre hívja a világ magyarjait. A Kézfogás című dalt, amit tavaly a Kossuth téren énekeltek el az elcsatolt részekről érkező diákok, most otthon fogják elénekelni.

A koronavírus szétválaszt minket

Sok család él szétszakítva különböző országokban, amit annyira énem veszünk észre, ha szabadon lehet utazni. Már 10 éve van kettős állampolgárság az egyszerűsített honosítás keretei között, és a határokat is könnyű volt átlépni. De amióta megjelent a koronavírus, és karantén-rendelkezések élének a határokon átlépőkre, nincs lehetőség meglátogatni a szülőket, nagyszülőket. Az anyaországban élők csak úgy tudják meglátogatni a rokonaikat, ha 2-2 hét karantént bevállalnak, nincs lehetőség hétvégi látogatásokra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon rossz hír érkezett az időjárásról

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

mandiner.hu

Zelenszkij embere kitálalt: az elnök a legkisebb kritikától kivan, reszket, felhívja az anyját, direkt manipulálja az embereket, hogy mindenki az ukránokra figyeljen

magyarnemzet.hu

Menekülnek az emberek Budapestről, mutatjuk, merre mennek

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Így csókolta szerelmét Lékai-Kiss Ramóna, fotók a magyar kéziünnepről

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni