INSIDER

Megkezdődött a krónikus betegek oltása: „Sokat jelent, hogy az engem beoltó orvos óvodáskori barátom”

Minimális melléhatásokról számolt be a Ripostnak egy krónikus beteg, aki múlt héten megkapta az oltás első dózisát. Őket is a háziorvosuk értesíti, egyébként az Astra Zeneca vakcinával kezdődött meg a krónikus betegek oltása.

Február második hetében, első körben az AstraZeneca vakcinával megkezdődött a korábban regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása. A háziorvosok listát kapnak a praxisukhoz tartozó 60 év alatti krónikus betegekről, akikkel a háziorvos egyeztet az oltás időpontjáról és helyszínéről. A háziorvos feladata eldönteni, hogy a krónikus betegei közül kiket tart indokoltnak elsőként beoltani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása

Megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása Fotó: Shutterstock

A Riposnak nyilatkozó, első dózissal beoltottak egyező, és minimális mellékhatásokról számoltak be: enyhe láz, influenzaszerű végtagfájdalmak. Köztük voltak cukorbetegek is, illetve egy szívbeteg, mind 60 év alattiak.

„Múlt héten jelezte a háziorvosom, hogy megkapta a listát a praxisához tartozó 60 év alatti krónikus betegekről, és én is szerepelek rajta. Az életkorom nem tenné lehetővé, de krónikus betegségem van, balkamra vastagodás, emiatt előrébb soroltak a rendszerben. Én voltam körülbelül az ötvenedik a körzetem listáján” – mondja Gábor, akit háziorvosa előre tájékoztatott arról, hogy Astra Zeneca vakcinát fog kapni.

„Reménykedtem benne, hogy jut majd Pfizer-BioNTech vagy Moderna, de igazából úgy vagyok vele, hogy ártani remélhetőleg egyik sem fog, maximum nem annyira hatásosak. Az Astra Zeneca annyiból volt megnyugtató, hogy Angliában azzal zajlik az immunizáció, és már elég sok ember beoltottak vele, és nem nagyon olvastam semmi problémáról.” Gábor betegsége miatt az elsők között regisztrált a vakcinainfó honlapon, szinte azonnal, miután elindult az oldal. „Nagyon jó lenne, ha az emberek felfognák, hogy oltatni kell magukat” – vélekedik.

Az már külön érdekesség, hogy Gábort egy gyermekkori barátja oltotta be. „Nekem nagyon sokat jelentett az, hogy az orvos aki beoltott, történetesen 41 eve a legjobb barátom is, óvodáskorunk óta. Ez egyrészt biztonságérzetet is ad, másrészt a tény, hogy a barátom olt be egy világjárvány közepén” – mondja. Gábor az oltás után közvetlenül semmit sem érzett, az azt követő két napban volt enyhe láza és influenzaszerű végtagfájdalma, amik aztán nyomtalanul el is tűntek. Az oltásról megkapta a kiskönyvét, a második dózisra pedig az első oltást követő 4. héten kerül majd sor.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?