Létrehozva: 2021.04.28.

Megjöttek a friss adatok: újra emelkedett a napi új fertőzöttek száma

A brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Emelkedett a napi új fertőzöttek száma, szerdán 1692, ezzel a járvány kezdete óta összesen 774 399 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 188 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 172 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 497 084 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 250 143 főre csökkent.

5907 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 702-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 774 221 fő, közülük 1 773 900 fő már a második oltását is megkapta.

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program további felgyorsítása érdekében az online időpontfoglalót azután nyitotta meg az Országos Oltási Munkacsoport, hogy azt korábban már sikeresen tesztelte.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérjük, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot!

Kérjük, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

Kérjük a regisztráltakat, ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra! Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Kérdés-válasz

Ki jogosult most online időpontfoglalásra?

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Nem rég regisztráltam, de még nem érvényes a regisztrációm. Foglalhatok időpontot?

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha Ön pár napja regisztrált, kérjük legyen türelemmel a regisztrációja érvényesítéséig, és azt követően, egy másik alkalommal már használhatja Ön is az időpontfoglalót.

Milyen vakcinával történik az oltás?

Sinopharm, illetve AstraZeneca-vakcinával.

Hová tud időpontot foglalni?

Minden, az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontra.

Csak a lakcím szerinti kórházi oltópontra lehet időpontot foglalni?

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban vegye figyelembe, hogy a második oltást is ugyanott fogja megkapni, ahol az első oltást.

Az oltás második időpontja is ugyanott történik, ahol az első oltás?

Igen, a második oltás is csak ott történhet, ahol az első.

Mit vigyek az oltásra?

A TAJ-kártyát, a személyi igazolványt és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

A második oltásra is kell majd online időpontot foglalni?

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra is.

Az online időpontfoglalás lépései

1. Látogasson az EESZT Lakossági portálra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

2. Kattintson az egyéni időpontfoglalás gombra!

Ott is olvashatja, hogy az időpontfoglalás jelenleg csak az érvényes regisztráltak számára elérhető.

3. Megjelenik a COVID oltás időpontfoglalás felület.

Kérjük, hogy a megfelelő mezőkbe írja be a TAJ-számát, a születési dátumát, és a képernyőn látható ellenőrző kódot. Nyomja meg a Küldés gombot!

4. Ha Ön nem jogosult az időpontfoglalásra, akkor nem fog tudni továbblépni, és a képernyőn azt az üzenetet láthatja, hogy „Ön nem jogosult oltási időpont foglalására, az csak az előzetesen regisztráltak számára lehetséges!”.

5. Ha Ön jogosult az időpontfoglalásra, akkor megjelenik az IDŐPONT KERESÉSE felület. Itt az elérhető oltási időszakra válassza ki az Ön által preferált települést (a főváros esetén a kerület), adja meg irányítószámot!

6. Ezután megjelennek a még lefoglalható kórházi oltópontok és ott szabad oltási időpontok.

7. Ha Önnek megfelelő a felkínált valamelyik szabad időpont és oltópont, akkor azt a JELENTKEZEM gomb megnyitásával foglalhatja le.

8. Ezt követően megjelenik az időpontfoglalás űrlap, amely tartalmazza az Ön által kiválasztott oltópont (egészségügyi intézmény) címét és az oltás pontos időpontját (dátum, óra), valamint az Ön személyes adatait (TAJ- szám, név, születési dátum, mobiltelefonszám, email-cím). Itt még módosíthatja az időpontot.

9. Amennyiben az adatok megfelelnek, nyomjon rá az IDŐPONTFOGLALÁS VÉGLEGESÍTÉSE gombra.

10. Ezt követően a rendszer átnavigálja a SIKERES IDŐPONTFOGLALÁS felületre, amelyen lehetősége nyílik a foglalási visszaigazolás kinyomtatására is.

11. Az Ön által lefoglalt időpontot természetesen más már nem tudja lefoglalni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin