Létrehozva: 2021.11.16.

Megjelent a Ripost7 legfrissebb száma

Ezen a héten is rengeteg megdöbbentő és érdekfeszítő írás található a Ripost7-ben, melyből most egy kis ízelítőt adunk.

Gáz és áram nélkül maradhatnak a németek

Drámai hatású videót tett közzé Twitter-oldalán a német katasztrófavédelem. Ebben egy idős hölgy szemszögéből mutatja meg, hogy mit kell tenni, ha beüt a teljes blackout, vagyis nem lesz sem áram, sem fűtés. Pár nappal később az osztrák hadsereg hasonló tippekkel állt elő, és az iskolások felkészítését is elkezdték.

A német katasztrófavédelem külön gyakorlónapot szervezett, ahol eljátszották, hogy mit kell tennie a lakosságnak, ha hosszabb ideig nem lesz sem áram, sem fűtés.

A német katasztrófavédelem példáját követve az osztrák hadsereg is tartós áramkimaradásokra készíti fel a lakosságot. Szakértőik szerint az elkövetkezendő öt évben biztos be fog állni egy „blackout”, és legalább egy hétig el fog tartani – írják a honlapjukon.

„Ilyenkor több szolgáltatás és infrastruktúra leáll” – figyelmeztetnek. Ide tartoznak többek között a benzinkutak, a közlekedési lámpák, a vasúti forgalom, a liftek és felvonók, valamint több tömegközlekedési eszköz is. Emellett nem lesz elérhető a vezetékes telefon, a mobiltelefonok töltését nehezen lehet megoldani, megszűnik az internet elérhetőség és leállnak az ATM-ek is.

Hogy miket ajánlanak beszerezni az áramkimaradások esetére, elolvashatod a kedden, november 16-án megjelent Ripost7 hetilapban.

Vitézy Dávid: Csak sárga festékkel nem lehet várost tervezni

Hamarosan a Kálvin térre érkezik be a hév, a Batthyány téren a hév mellé vonat, Mátyásföldön pedig metró jár majd. Grandiózus tervek és a következő évtizedeket meghatározó víziók tárulnak fel Vitézy Dávid szavai nyomán, miközben az is kiderül, hogyan zajlik a szakmai munka a fővárossal és a kormányzattal együttműködve. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója beavatja munkájába és terveibe a Ripost7 olvasóit.

Fotó: BFK

Ripost: Mindössze 15 éves volt, amikor megalapította a VEKÉ-t. Ilyenkor más gyerek a többiekkel focizik a téren. Ennyire nem szeretett focizni és a haverokkal bandázni?

Vitézy Dávid: Vannak olyan tizenévesek, akik inkább a felnőttek társaságát keresik. Voltak barátaim az iskolában is, de mindig nagyon érdekelt a tömegközlekedés, így sok buszvezetővel és diszpécserrel beszélgettem. Nagyon sok értékes emberi kapcsolatom lett akkoriban, ezeket azóta is ápolom.

Ripost: Azt mondják, megszállottan munkamániás. Igaz ez?

V. D.: Igaz. Nagy előny, ha az ember olyasmivel foglalkozhat munkaidőben, amit szeret. Ugyanakkor nagy hátránya, hogy a szabadidejét is munkával tölti.

Ripost: Hogyan telt a korlátozások alatti időszak?

V. D.: Kihasználtam a lehetőséget és rengeteg időt töltöttem azzal, hogy megnézzem a terveinkben érintett helyeket. Jóformán minden vasúti és hév-vonal mentén végigsétáltam, bejártam a város szinte minden szegletét. Rákos állomáson megkergettek a kutyák, pedig csak meg akartam nézni, milyen lenne ott a vasúti csomópont. Sétáltam a soroksári Duna-parton a szennyvízkiömlő mellett is azon tűnődve, milyen jó lenne, ha sétány kötné össze Pesterzsébetet és Soroksárt. Végigjártam Rákosrendezőt és a rákospalotai vasútállomás környékét, ami most szintén nem Budapest legvonzóbb területe. Egészen más ez, mint műholdról nézni egy-egy kieső, elhagyatott környéket.

Arról is beszélt Vitézy Dávid, hogy mi Budapest legégetőbb közlekedési problémája, illetve lesz-e Budapestből Amszterdam. Ha szeretnéd megtudni a válaszokat, keresd a Ripost7 legfrissebb, kedden megjelent számát!

Sok idő és pénz spórolható néhány egyszerű trükkel

Jövő vasárnap kezdődik advent, de már ezen a hétvégén nyitnak a karácsonyi vásárok. A Ripost7 összegyűjtötte azokat a praktikákat, amelyekkel nemcsak élmény lehet az ajándékok beszerzése, de adott keretből több mindent vehetünk meg.

Tényleg jó áron van?

Elsősorban műszaki, de más cikkek esetén is jó lehetőségeket kínál a Black Friday időszaka, feltéve, hogy képben vagyunk az árak terén. Az Árukereső, az Árgép vagy más ár összehasonlító oldalakon nem csak azt láthatjuk, hogy egy adott termék most hol és mennyibe kerül (a házhoz szállítási költséget is nézzük!), de diagram segítségével – akár hónapokra visszamenőleg is – ellenőrizhetjük a termék árának alakulását.

Sorban állnak a vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Több jelölt, nagyobb esély

Bármilyen komolyabb műszaki cikket vennénk, a jól ismert és megbízható üzletek ajánlatait érdemes böngészni akár az interneten, akár a boltban. Legyenek konkrét jelöltjeink, ezekről igyekezzünk minél több véleményt, tesztet megnézni (pl. a YouTube-on) és elolvasni az interneten. Még vásárlás előtt személyesen nézzük meg és lehetőleg próbáljuk is ki az árucikkeket. Így az átvétel után kisebb valószínűséggel ér bennünket csalódás. Bár online vásárlás esetén 14 napon belül, adott feltételek mellett indoklás nélkül visszavihetjük az árut és visszakapjuk a vételárat, nem mindegy, milyen méretű és súlyú termékről van szó és hova kell visszavinni.

Arról, hogy milyen módon indítsuk el az akcióvadászatot, mikor érdemes felkelni a meghirdetett napon és még egyéb érdekességeket is megtudhatsz a ma, november 16-án megjelent Ripost7 hetilapból. Keresd az újságosoknál, vagy egyéb árusítóhelyeken!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre