INSIDER

Megható szavakkal köszöntötte születésnapján „a szabadság bajnokát” Orbán Viktor

Orbán Viktor a Facebook-oldalán éltette Václav Klaust.
  • Szerző: Ripost

A Facebook-oldalán köszöntötte Orbán Viktor Václav Klaust, aki most töltötte be a 80. életévét. A magyar miniszterelnök megindító szavakkal méltatta a korábbi cseh miniszterelnököt, köztársasági elnököt.

Ma lett 80 éves Václav Klaus, az európai nemzetek szószólója, a szabadság bajnoka, a magyarok barátja. Isten...

Közzétette: Orbán Viktor2021. június 19., szombat

Orbán Viktor ezen felül levelet is küldött.

„Harminckét hosszú év után ismét szabadságharc folyik Európában. Ezúttal a keresztény-konzervatív hagyományaink, szuverén nemzetállamaink, és közép-európai identitásunk megőrzése érdekében vonulunk csatába” – írta Orbán Viktor, hozzátéve: Václav Klaus példája fontos kapaszkodót jelent e küzdelemben, hiszen ő nemcsak saját országát kormányozta a piacgazdaság irányába, és így egy új kor kapujába, hanem jelentős szerepet játszott abban is, hogy Közép-Európa a kontinens gazdasági motorjává váljon.

„Örömömre szolgál, hogy 2018-ban két alkalommal is Budapesten köszönthettem, és lehetőségünk adódott tovább mélyíteni barátságunkat, számot vetve az Európa előtt álló kihívásokról és régiónk jövőjéről. Hálás vagyok a Magyarország melletti mindenkori kiállásáért, és ennek szellemében büszkeséggel tölt el, hogy Elnök urat a mai napon nemcsak jómagam, hanem az egész magyar nemzet jó barátjaként köszönthetem” – fogalmazott a miniszterelnök.

Václav Klaus Közép-Európa konzervatív politikai életének sokszorosan nehézsúlyú bajnoka. Gondolatmenetét kizárólag a szabadság, illetve a független és demokratikus államszervezés szempontjai vezérlik és mély elkötelezettsége, amelyet nemzeti közössége és annak történelmi hagyományai iránt érez. Optimizmusa nem kincstári. Pontosan látja, honnan erednek a XXI. század második évtizedének neomarxista, a múlt századi diktatúrákat megidéző jelenségei. Tudja, hogy korunk új, gomba módjára szaporodó ideológiáit nem lesz egyszerű magunk mögött hagyni.

Klaus remekül fogalmazza meg, hogy bár a rendszerváltoztatással sikerült visszaszerezni a szabadságunkat, a mai nyugati áramlatok térhódításával egyre inkább annak csorbítása figyelhető meg, ami szembe megy azzal az elgondolással, miszerint Európa államai közösen határozzák meg az európai értékeket. A nyugati államok „nem voltak kíváncsiak sem a tapasztalatunkra, sem arra, hogy nekünk mi a fontos és mi mit szeretnénk”, ehelyett sokkal inkább a saját gondolataikat kívánják ráerőltetni a térség országaira.

Klaus szerint az egyre inkább nagyobb hatalomra szert tevő nemzetközi NGO-k sokkal inkább tekinthetők lobbiszervezeteknek, melyek mára mind az Európai Unió, mind pedig a nyugati országok döntéshozatalát képesek befolyásolni. Mint fogalmazott, ezek nem tekinthetők civil szervezeteknek, „hiszen nem civilek állnak össze és finanszírozzák ezeket a szervezeteket, hanem egy érdekcsoport hozza létre őket, amiknek a vezetőit nem választják, hanem kinevezik.” A szervezetek nyomásgyakorló erejére példaként említi az Egyesült Államokban zajlott legutóbbi elnökválasztást, amelyre az említett szervezetek komoly hatást gyakoroltak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?