INSIDER

Megérkeztek a legfontosabb információk a tömeges oltásról!

Hazánkban a héten indul a tömeges oltás, így nem árt felkészülni, mire számíthatunk.
  • Szerző: Ripost

A Metropol oldala megszerezte azt a hozzájárulási nyilatkozatot, amit a vakcina beadása előtt kell kitölteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hazánkban a héten indul a tömeges oltás, így nem árt felkészülni, mire számíthatunk, milyen kérdésekre kell választ adjunk. A lapnak minden fontos információról Dr. Jakab Kinga gyógyszerész számolt be.

Fotó: MTI

„Természetesen lehet előtte enni, inni, arra kell csak oda figyelni, hogy az oltás előtt és után három nappal nem szabad elkezdeni új fajta gyógyszert szedni. A régieket, a meglévőket változatlanul be kell venni. Ha valaki speciális gyógyszert szed, például szívbetegségre, mindenképp konzultáljon az oltás előtt a házi orvosával az esetleges leállásról” – javasolta a gyógyszerész, aki az oltás előtti napon kapott emailban tájékoztatást arról, hogy a Pfizer-Biontech készítményét kapja majd meg, illetve átküldték neki a hozzájáruló nyilatkozatot is.

„Maszkban kellett menni, és mielőtt beléptem a folyosóra, megmérték a testhőmérsékletem. Ezt követően egy elővizsgálati szobába küldtek, ahol vérnyomást és pulzust mértek, majd egy másik teremben meg is kaptam az injekciót. Nagyon pici szuri, nem is lehetett érezni. Ezután kimentem a megfigyelőbe, ahol 30 percet kellett várakozni, az időt magamnak mértem, amíg én ott voltam, nem lett rosszul senki. Amint letelt az idő, ismét megmérték a vérnyomásomat és a pulzusomat, majd megkaptam a kartonom, rajta, hogy 21. nappal később kell a második oltást megkapnom” – tette hozzá a gyógyszerészként dolgozó édesanya.

A második oltás folyamata is hasonlóan zajlott számára, mint az első. Annyi különbséget tapasztalt, hogy a beadás helyén pici fájdalmat érzett és másnap egy kis hőemelkedése lett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?