Létrehozva: 2022.01.05.

Megérkezett az online környezetvédelmi konzultáció eredménye! Több mint hetvenezren töltötték ki

Magyarország kormányának fontos az emberek véleménye, ezért a környezetvédelmi döntéseknél figyelembe fogják venni a konzultációra érkezett válaszokat.

A „Magyarország zöld úton jár” online környezetvédelmi felmérést a kormány októberben indította. A konzultáción 12 kérdésben kérték ki a magyar emberek véleményét, olyan témákban, mint a megújuló energia elterjesztése, a zöldközlekedés vagy éppen a hulladékok újrahasznosítása.

„A konzultációt kitöltő 70 ezer ember válasza a tematikus kérdésekben hatalmas siker. Jó alapot képez, hogy a válaszokat figyelembe tudjuk venni a jövőben” – mondta el a felmérésről Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. A politikus beszámolt arról, hogy nemcsak kormányzati szinten állították össze a kérdéssort, hanem egy civil szervezet, a Zöld Követ Egyesület is részt vett a kérdések szakmai összeállításában. Nyitrai Zsolt az előző év végén zárult konzultációval kapcsolatban kiemelte: „Környezetvédelmi ügyben egyszerre ilyen sokan még sosem nyilvánítottak véleményt.”

Nyitrai Zsolt elégedett volt a kitöltők számával (Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

Steiner Attila a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár 3 sarkalatos pontját emelte ki a konzultációnak:

„A kitöltők véleménye alapján az egyik legfontosabb téma az emberek számára a megújuló energiák elterjesztésének támogatása, főként a napenergia használata. A kormány is partner ebben, jelenleg is folyik a lakossági napelemek állami támogatása, meg is hosszabbítottuk ennek a programnak a lejárati határidejét. Emellett a zöldközlekedés támogatása a második fontos pont. Az elkövetkező időszakban 1100 buszt szeretnénk elektromosra lecserélni Magyarországon. A harmadik legfelkapottabb téma pedig a fásítási program volt, ebben is nagy részt vállalt magára az állam, az elmúlt években több mint 1 millió fát ültettünk el országszerte” – számolt be róla az államtitkár.

Steiner Attila rámutatott, hogy a magyar embereket nagyon foglalkoztatja a környezetvédelem
(Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

A felmérés eredményei százalékokban:

  • A kitöltők 88,6 százaléka odafigyel a környezetére és vásárláskor igyekszik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni.
  • A válaszadók 81 százaléka számára fontos a klímasemlegesség, de a célok elérése érdekében hozott intézkedéseknek arányosnak kell lenniük. Véleményük szerint nem okozhatnak hirtelen áremelkedést, és nem veszélyeztethetik az energiaellátás biztosságát.
  • A résztvevők 67,2 százalékuk indokoltnak tartja, hogy az illegális hulladéklerakóknak szigorúbb büntetést szabhassanak ki.
  • A több, mint 70 ezer ember 78,9 százaléka támogatná, hogy az egyszer használatos műanyag- és fém- italpalackokat, fém-italdobozokat, valamint az üvegpalackokat vissza lehessen váltani, ezzel növelve az újrafeldolgozás arányát.
  • Az egyik kérdés a lakossági napelemek állami támogatásáról szólt, itt a válaszadók 95,7 százaléka a kitöltőknek támogatta a kezdeményezést, ezenbelül pedig 51,2 százalékuk tervezik is élni a lehetőséggel, 44,5 százalékuk szerint pedig a megvalósítás tekintetében több információra vágynak.
  • Hatalmas a népszerűsége a lakosság körében a fásítási programnak, a felmérést kitöltők 97 7 százalékatámogatja, ezen belül 55,3 százalékuk pedig még személyesen részt is venne faültetési programokban.
  • A kérdések között kikérték az emberek véleményét arról, hogy milyen programokat támogatnának a klímavédelmi célok elérésében, itt több innovatív megoldást is pártoltak a kitöltők, legnagyobb százalékuk 47,3 százalék pedig, a megújuló energiaforrások és energiahatékonysági beruházások mellett tették le a voksukat.
  • A tavaly júniusban bevezetett egyszer használatos műanyagok korlátozása hatalmas siker volt, ráadásul a válaszadók, 90,3 százaléka támogatná további ilyen jellegű intézkedések bevezetését.
  • A környezetbarát közösségi közlekedési eszközök bevezetését a kitöltők 45,1 százaléka tartja fontosnak, hogy minél előbb megtörténjen. 49,4 százalékuk üdvözli ezt, de önmagában nem tartja elegendőnek.
  • A szemléletformálás és a fiatalok környezettudatossá nevelésével kapcsolatos kérdésben hatalmas egyetértés volt, a válaszadók 95,1 százaléka szerint, mind a családban, mind az oktatási intézményekben fontos a gyermekek környezettudatos oktatása.
  • A nemzeti parkok és állami erdőgazdaságokkal kapcsolatos kérdésben a kitöltők 87,4 százaléka támogatja a minél szélesebb körű lehetőségét az ilyen helyszínek látogatásának, és fontosnak tartják a környezeti nevelési programjaikat.
  • A válaszadók 85,3 százaléka egyetértett azzal, hogy a klímavédelemben a nagy szennyező cégeknek, és nem a magyar családoknak kell hozzájárulást fizetni, a brüsszeli javaslattal ellentétben.
  • Az egyik nagyon fontos kérdés, a tábla mellett jobbra pedig Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke (Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

    (via Metropol)

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    borsonline.hu

    Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    hirtv.hu

    Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    travelo.hu

    Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    "Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

    INSIDER

    Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

    INSIDER

    Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán