INSIDER

Megdöbbentő, így ugrott ki egy fiú a negyedikről az Óbudai Egyetemen

Fekete zászló leng az Óbudai Egyetemen: mindenkit megrázott a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon történt rejtélyes eset. Egy zárthelyi dolgozat megírása után a 24 éves, másodéves Gy. Péter kivetette magát egy negyedik emeleti labor ablakán és szörnyethalt. A Ripost több szemtanúval is beszélt, akik elmondták: a fiú nyugodtnak tűnt, a dolgozata is jól sikerült, nem értik, mi történhetett…
  • Szerző: Ripost

„Ott voltam, amikor kiugrott. Váratlanul történt, minden előzmény nélkül. Előzőleg dolgozatot írtunk, épp a következő órára vártunk a laborban. Csak annyit láttam, hogy mindenki ablaka zárva volt, csak Péteré nem. Nagyon nyugodtnak tűnt, semmi nem látszott rajta. Hirtelen történt minden, átmászott a radiátoron és gondolkodás nélkül ugrott. Ha tudjuk, mit akar, akkor sem lett volna esélyünk visszatartani” – mesélte lapunknak az egyik fiú, aki több másik társával jelen volt a végzetes pillanatnál. „Mindenkit megrázott ez az egész... Van, aki annyira sokkot kapott, hogy egy nappal később sem tudta összeszedni magát.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nem tudok róla, hogy kapott volna valami rossz hírt a dolgozat közben, ami tudtommal jól sikerült neki. Ugyanúgy beszélgettünk, mint máskor szoktunk, semmi sem látszódott rajta” – mondta lapunknak egy csoporttársa, aki hozzáteszi, senki sem érti a történteket. A tragédia előtt híradástechnikából írtak dolgozatot, annak a témája sem adhatott okot a tragédiára.

Óbudai Egyetem/Fotó: Szabolcs Láászló

Az egyetem kancellárja, Ormándi Gabriella lapunknak azt mondta: egy gyászhírt fognak megjelentetni az egyetem oldalán, azt pedig határozottan cáfolják, hogy egy dolgozat eredménye miatt lett volna öngyilkos a tanulójuk.

Az épületben továbbra is folyik a tanítás, egyedül a kitűzött fekete zászló utal arra, hogy valami borzalmas dolog történt. A diákok csak erről beszélnek a folyosón, senki sem érti, mi történt.

Elmentünk Isaszegre is, a fiú családjához. Egy családi házas zónában, nyugodt környéken laknak, zárkózott életet élnek, magas kerítés mögött.

„Több testvére is van, de jóban voltak. Nem látszott semmi rajtuk, nem úgy tűnt, mintha baj lenne a családban” – mondta az egyik szomszéd lapunknak. Megkerestük az édesapát is, de érthető módon nem kívánt beszélni velünk.

Óbudai Egyetem
Fotó: Szabolcs László

Ha ennyire nem látszott semmi rajta, akkor régóta készülhetett a tettére. A legtöbb esetben mentális zavar, például kezeletlen depresszió áll a háttérben. Fontos kiemelni, hogy az öngyilkosság egy folyamat, csupán az utolsó szakasza a valós cselekvés. A cselekedetet mindig meg kell előzze az öngyilkossággal való gondolat, a tervezgetés, azaz nem egyik pillanatról a másikra fordul valaki maga ellen” – mondta a -nak Makai Gábor pszichológus. „Kiváltó inger lehet egy krízis, egy kudarc, így elképzelhető, hogy egy rossz dolgozat vagy egy rossz hír okozza, és hirtelen felindulásból önmaga ellen fordul valaki. Úgymond ez volt az utolsó csepp a pohárban” – tette hozzá a szakember.

 

Ha segítség kell

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalról is hívható, mindegyikről ingyenes.

És ezeket olvastad már?