INSIDER

Megdöbbentő bejelentés: egykor légköre volt a Holdnak...

Az új tudományos eredmények nagy hatással lehetnek a következő Holdra szállásoknál.
  • Szerző: Ripost

Rendkívül meglepő bejelentést tettek a kutatók: kiderült, hogy volt légköre a Holdnak!

A Hold légköre akkor alakult ki, amikor még vulkanikus tevékenység volt rajta. Ez körülbelül 3-4 milliárd évvel ezelőttre tehető. A vulkánok olyan intenzitással bocsátották ki magukból a gázokat, hogy azok nem tudtak elszivárogni a világűrbe.

Mindezt az Apollo-küldetések során összegyűjtött vulkáni talajból vett mintákból derítették ki a kutatók.

Az elemzések alapján ugyanis kiderült, hogy a lávafolyásokban szén-monoxid és más gázkomponensek voltak jelen, sőt, a víz „építőkövei" is megtalálhatóak voltak bennük.

Az adatok azt mutatják, hogy ha rövid ideig is, de a Holdnak létezett számottevő légköre. A tudósok kiszámították, mennyi gáz szabadult fel és gyűlt össze, hogy jelentősebb légkör jöjjön létre.

Az eredményekből kiderült, hogy a vulkáni aktivitás körülbelül 3,5 milliárd éve tetőzött, ekkor volt a legvastagabb a Hold atmoszférája.

A földi ősóceánban ebben az időben jöttek létre a szerves molekulákból az élő rendszerek. 

Ez a légkör a Holdon nagyjából 70 millió évig maradt fenn. Ekkor egyébként égi kísérőnk háromszor közelebb volt bolygónkhoz, mint ma – írja az Origo a Science Alert-re hivatkozva.

Az új eredményeknek a jövőben is nagy jelentősége lesz. Az ősi légkör maradványaiként jelenlévő anyagok ugyanis jelen lehetnek a Hold hideg, árnyékos helyein, nyersanyagot biztosítva a leendő űrhajósok számára.

És ezeket olvastad már?