INSIDER

Megdöbbentek az osztrák rendőrök a magyar diákbusz miatt

A kormánymûje és a fékje is hibás volt annak a busznak, amivel a zuglói Hunyadi János Általános Iskola nyolcadik évfolyamos tanulói Budapestről Londonba tartottak. Ha az osztrák hatóságok nem szúrják ezt ki, és továbbengedik a gyerekeket, talán most őket is hiába várnák haza a szüleik.
  • Szerző: Ripost

A Hegyeshalom-Nickelsdorf határnál súlyos műszaki hiányosságok miatt tartóztattak fel egy magyar diákokat szállító autóbuszt április 24-én. Az osztrák hatóságnak köszönhető, hogy nem történt bajuk a gyerekeknek a londoni kiránduláson.

Ez tűrhetetlen! Nem fogjuk annyiban hagyni, mert azt akarjuk, hogy ne fordulhasson elő többet ilyesmi, ne kelljen aggódnunk a gyermekeinkért

– mondta egy felháborodott édesanya a %%-nak. Nevét azért nem akarta elárulni, mert közös fellépésre és nyilatkozattételre készülnek az iskolával és a többi szülővel. - Ha kell, minden indulás előtt ellenőrizzék az adott buszt, de semmiképpen ne legyen az az elsődleges cél a jövőben, hogy minél olcsóbban megússzák az utat, hiszen itt gyermekéletekről van szó!

A gyerekekért végül másik buszt küldtek, azóta már Londonban bonyolítják az eltervezett programot, hétvégén jönnek haza. Lapunk megkereste a Hunyadi János Általános Iskolát, ahonnan a Közép-Pesti Tankerületi Központhoz irányítottak, ott azonban lapzártáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre, arra többek között, hogy melyik autóbuszos céggel szerződtek, milyen alapon választották ki, és milyen intézkedéseket tettek a veronai, tizenhét halálos áldozatot követelő buszbaleset tükrében, annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságban utazhassanak.

Megdöbbentő volt számomra, hogy egy olyan magyar diákbusz, amelyik Budapesttől Londonig közlekedik, eljuthatott idáig kormánymű- és fékhibával

– mondta Andreas Stipsits, az osztrák tartományi közlekedési hatóság vezetője.

A buszok ellenőrzése a Nemzeti Közlekedési Hatóság dolga. Szerettük volna megkérdezni, milyen módon zajlik az ellenőrzés, hogyan indulhatott el a busz ilyen állapotban, és milyen intézkedéseket terveznek a hasonló esetek megelőzésére, de lapzártáig tőlük sem kaptunk választ.
Egy busztársaság ügyvezetője szerint előfordulhat olyan járműhiba, ami kis igénybevétel mellett nem vehető észre. Így fordulhatott elő, hogy a sofőr maga sem észlelte, hogy baj van. A hibák műszeres vizsgálattal mutathatók ki, amin azonban spórolnak.

Arról, hogy egy busztársaság ügyvezetője milyen részleteket árult el, a pénteki %% napilapban olvashatsz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?