INSIDER

Megcsonkított tetemek: újabb drámai részletek derültek ki az elhunyt szadai elefántokról

Megcsonkították a rejtélyes körülmények között elpusztult szadai elefántokat – derült ki nemrégiben a Természetvédelmi Hatóság leveléből, amelyet az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezetnek küldtek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mielőtt tulajdonosai elföldelték volna a tetemeket, az agyaraikat levágták. A Facebookon közzétett irat szerint „az elpusztult elefántegyedek agyarai eltávolításra kerültek” – írja a Blikk. De vajon ki vágta le és miért az egyébként nagyon értékes agyarakat? Az ilyen termékeknek a feketepiacon nagy értékük van: egy kiló elefántcsontért akár félmillió forintnak megfelelő dollárt is elkérnek az orgazdák.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost / Sulyok László

„Elefántból egyre kevesebb lesz, környezetvédők szerint naponta 100 elefántot mészárolnak le az orvvadászok és alig 400 ezer egyed él már csak a földön” – mondta el Lipp Adrienn vadgazdálkodó és hivatásos vadász, aki szerint az elefántcsontból készült dísztárgyak feketepiaci értéke ezért is nagyon magas, de mindig változó.

Mambo és Betty megcsonkításának körülményei olyan rejtélyesek, mint a haláluk. A Szadai Szafari Parkban tavasz óta élő 37 éves Mambo Európa egyetlen cirkuszi bikája volt, a porond csillagjaiként léptek fel társával, a 35 éves Bettyvel. Bár tulajdonosuk, René Casselly csak októberben – miután egy nemzetközi állatvédő oldalon írtak az esetről – jelentette be a közösségi oldalán, hogy elveszítette szeretett állatait, az elefántok még nyár végén pusztultak el. Cassellyék azt állították, nem értik hogyan, de az állatvédők arról írtak, hogy a szállító járműben lelték halálukat.

Azt, hogy mitől lehelték ki a lelküket, Sós Endre állatorvos sem tudta megállapítani, ám amikor még ő látta őket, megvolt az agyaruk. Cassellyék a gyászra hivatkozva nem kérték a boncolást, gyorsan eltemették az ormányosokat.

A Nébih vizsgálódik az ügyben, mert járványügyi okból ki kellett volna már akkor vizsgálni a halál okát. A Gödöllői Rendőrkapitányság állatkínzás gyanújával nyomozást indított, így derült ki, hogy a temetés előtt valaki lefűrészelte az elefántok értékes agyarait.

címkék:
És ezeket olvastad már?