INSIDER

Még több helyen osztják a Metropolt!

Minden fővárosi nagyon hasznosnak találja a napilapot. Örülnek, hogy ismét visszatért a hétköznapokba a Metropol!
  • Szerző: Ripost

Ez a sajtószabadság ünnepe: miután a főváros vezetése példátlan támadást indítva a sajtó szabadsága ellen megpróbálta kiszorítani az újságot a közterületekről, a Metropol most visszatért! Kár, hogy ehhez a járványhelyzet kellett…

Hétfő reggeltől újabb osztópontokon juthatnak hozzá az olvasók a laphoz. Terjesztőik mától újra feltűnnek Budapest jó néhány nagy aluljárójában, forgalmas közlekedési csomópontján, napról napra egyre több helyen.

A lap terjesztési hálózata napról napra bővül
Fotó: Metropol

Bővül az osztópontok száma

A lap terjesztési hálózata napról napra bővül a nagy aluljárókban, metrókijáratokban, villamosmegállókban, így hétfőtől kezdve minden nap újabb és újabb helyszíneken találhatja meg a Metropolt: a budapestiek a város egyre több forgalmas pontján kaphatják meg a lapot az eddig megszokott helyeken kívül.

A Fővárosi Önkormányzat korábban kísérletet tett arra, hogy ellehetetlenítse a Metropol terjesztését. A Metropol tavaly óta hiába kért közterület-használati engedélyt a terjesztésre, a főváros jogszabályt sértve hónapokig nem reagált, a füle botját sem mozgatta.

Nagy örömmel fogadták a Metropol visszatérését
Fotó: Metropol

Eközben a közterületi osztogatást is megkísérelték ellehetetleníteni: a lap osztását attól akarták függővé tenni, hogy lefoglalhatnak-e 4 oldalt minden nap az újságból, saját propagandájukat terjesztve ott.

Hiába döntött arról közben a Kúria, hogy ez jogszabályellenes, rendszeresen zaklatták a lap munkatársait, rájuk küldték a közterület-felügyelőket, jegyzőkönyveztek, bírságolással fenyegették az újságot osztogató kollégákat: időseket, többgyerekes szülőket, diákokat, akik csak egy kis keresetre vágytak.

Fotó: Metropol

A Fővárosi Önkormányzat sajtószabadságot és alaptörvényt is sértő álláspontja szerint ugyanis szórólapokat lehet osztani Budapest közterületein, de ingyenes újságot nem...

Most viszont járványhelyzet van, és a múlt héten hatályba lépett egy kormányrendelet, amely szerint nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni olyan sajtótermék közterületen történő osztásához, amely a járványhelyzettel kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz.

A Metropol mindig is közérdekű információkat közölt – most, a járványhelyzetben ez fokozottan igaz. Így osztása ma már az egyes veszélyhelyzeti intézkedésekre szóló 176/2021 (IV.15) Kormányrendelet 6. § (1) és (3) bekezdése alapján nem közterület-használati hozzájárulásokhoz kötött. A rendeletben foglaltak ellenőrzésére és intézkedés megtételére a rendőrség jogosult, nem a főváros közterület-felügyelői.

Így ismét szabad a sajtó Budapesten, bár a Fővárosi Önkormányzat nem így akarta. Kár, hogy ehhez a járványhelyzet kellett…

Láthatóan nagy örömmel fogadták a munkába igyekvők a főváros újabb osztópontjain megjelenő terjesztőket. „Nagyon örülök, hogy bővült a lista, ahol osztják a lapjukat, mert eddig a munkatársaimat kellett megkérnem, hogy hozzanak nekem is az újságjukból„ – mondta Irénke a Déli pályaudvar aluljárójában.

Fotó: Metropol

„Nagyon szeretem a Metropolt, mert sok benne a tájékoztató cikk, amik nagyon hasznosak” – mondta László. „Nagyon jó, hogy több helyen osztják a lapot, így amíg a metróval utazom el tudom olvasni a legfontosabb híreket„ – mondta József. „Nagyon hasznos tudnivalókat írnak a koronavírusról”

„Tetszik! Láthatóan sok benne az aktuális cikk, és nagyon hasznosnak tartom, hogy sok tudnivalót írnak a koronavírussal kapcsolatban„ – mondta el véleményét Mária, aki a Széll Kálmán téri aluljáróban kért egy lapot.

„A lap az én útitársam”

„Utazáskor nagyon jó olvasni a Metropolt, úgy is mondhatnám, a lap az én útitársam” – mondta Zsolt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?