INSIDER

Még idén változás jöhet dízelfronton a magyar fővárosban

Felmerült a szmogrendelet módosítása, ha elfogadják a javaslatot, akkor szigorúbb szabályozással kell szembenézniük az érintett autósoknak.
  • Szerző: Ripost

A korábbiak mellett már az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten - ezt szorgalmazza a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett, a szmogrendelet módosításáról szóló javaslat.

Fontos tudni, hogy a tervezett változás nem érintené az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek üzemanyagtól függetlenül Euro 6-osok.


A közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben kitértek arra, hogy 2018 májusában az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben a PM10 légszennyező anyag egészségügyi határértékeinek – többek között Budapest és környéke térségében – nem teljesülése miatt. A fővárosi önkormányzat vezetése azért is kezdeményezi saját hatáskörben a hatékonyabb intézkedések meghozatalát, hogy ez a körülmény a függőben lévő eljárás során is figyelembe vehető legyen – írták.

Amennyiben a közgyűlés elfogadja a módosított rendeletet, úgy az idén október elsejével lépne hatályba – tudósít az MTI.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?