INSIDER

Medián: A Fidesz vezet a baloldali közös listával szemben

A jelek szerint a Fideszre nyit az ország. Komoly törésvonalak alakultak ki a városi és vidéki szavazók preferenciái között, de nagyon máshogy szavaznak az idősek és a fiatalok is.
  • Szerző: Ripost

Az idén februári felmérések adataiból egyértelműen látszott, hogy megugrott a Fidesz népszerűsége a korábban mért adatokhoz képest.

Áprilisban még mindig Fidesz-előny mutatkozott az ellenzéki közös listával szemben. E két felmérés a járvány kitörése óta változatlanul azonos módszerrel, 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készült, nem nagyon van ok kételkedni a mérési eredmény valódiságában. A februári és az áprilisi mérés eredményeit most együtt közölte a Medián.

Forrás: Medián

A kormánypárt esélyeinek javulásához – mint arra a Medián ugyancsak áprilisban készült közvélemény-kutatása rámutatott – nagyban hozzájárulhatott a kormányzati járványkezelés pozitívan alakuló megítélése és a lakosság mérsékelt tájékozottsága.

Az áprilisi adatokból az is kirajzolódik, hogy talán a korábbiaknál is élesebbek az egyes társadalmi csoportok szavazási szándékaiban mutatkozó különbségek. A 30 év alattiak körében nagy többségben vannak az ellenzék szimpatizánsai, a magasabb évjáratokban aztán kiegyenlítődik a verseny, 40 fölött pedig már a kormánypártiak vannak jóval többen.

Forrás: Medián

Ugyancsak szinte szakadék választja el a kistelepüléseken élőket a nagyvárosiaktól: a falvakban kétszer annyian voksolnának a Fidesz–KDNP-re, mint a közös ellenzéki listára, míg a megyeszékhelyeken és különösen Budapesten nagyon jelentős többségben vannak a kormányváltást akarók.

Forrás: Medián

A tavaly december eleji adatok szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz harminckilenc százalékon, míg a közös ellenzéki lista negyvenegy százalékon állt. Februárra a Fidesz negyven százalékra erősödött, az ellenzék támogatottsága pedig harminchat százalékra csökkent.

A számokhoz

nagyban hozzájárulhatott a kormányzati járványkezelés pozitívan alakuló megítélése és a lakosság mérsékelt tájékozottsága.

A korábbiaknál is erősebb az egyes lakossági csoportok eltérő pártpreferenciája. A harminc év alattiak körében, a nagyvárosokban és az egyetemet végzettek körében továbbra is magasabb az ellenzék támogatottsága.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?