INSIDER

Mától érkezik a 13. havi nyugdíj

A kormány a gazdasági újraindítási akcióterv részeként döntött arról, hogy fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, amely 2024-re teljesen visszaépül.
  • Szerző: Ripost

Akik utalással kapják a nyugdíjukat, már pénteken hozzáférhetnek az emelt juttatáshoz, akik pedig postai úton, azok a jövő hét elején várhatják a kézbesítőt az összeggel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Még idén jöhet az újabb emelés

A kormány 2012 óta a tervezett inflációval megegyező mértékben emeli a nyugdíjakat, ha pedig a tervezettnél mégis nagyobb volt a drágulás, akkor korrekciót alkalmazott. Az állam 2017-ben fizetett először prémiumot, amit a GDP 3,5 százalékos bővülése tett lehetővé. A nyugdíjprémiumra 2021-ben is jó esély van.

Fotó: 123RF

Így építik vissza a 13-ik havi nyugdíjat

A plusz egyhavi nyugdíjat az idősek legnagyobb horderejű juttatásának nevezte Farkas András, a NyugdíjGuru alapító-főszerkesztője. Kiemelte, hogy minden heti plusznyugdíj 2 százalékos emelésnek felel meg, ez olyan, mintha nem 3, hanem 5 százalékkal emelték volna a járandóságot. Jövőre már plusz 4, 2023-ban 6, 2024-ben pedig, amikor visszaépül teljes egészében, már 8 százalékos emeléssel lesz egyenértékű a plusznyugdíj. A szakértő emlékeztetett: 2010 és 2014 között a tényleges inflációnál nagyobb mértékben emelték a nyugdíjakat, ezzel – mint mondta – létrejött egy rejtett 13. havi nyugdíj.

Emelkedett az időskorúak munkakedve

A foglalkoztatónak nem kell megfizetnie sem a szociális hozzájárulásii, sem a szakképzési hozzájárulási adót a nyugdíjas alkalmazottja után. Így a munkavállaló 18,5 százalékkal, a munkaadója pedig 17 százalékkal jár jobban. Farkas András emlékeztetett, hogy amikor a kormány meghozta ezeket az intézkedéseket, hatalmas volt a munkaerőhiány a gazdaságban. A KSH legutóbbi adatai szerint 2019-ben emelkedett az időskorúak aktivitási rátája, és koronvírus-járvány előtt mintegy 200 ezer nyugdíjas dolgozhatott. A pandémia miatt közülük most körülbelül 100 ezren nem dolgoznak, de később várhatóan visszatérnek a munkába.

Novák Katalin (Fotó: MTI)

 

A ma érkező 13. havi első részlete, átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán. Idén plusz egyheti, jövőre kétheti, utána háromheti, majd egy teljes havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is – tette hozzá. Novák Katalin elmondta, hogy a költségvetésből 90 milliárd forintot fordítanak erre: 77 milliárdot az öregségi nyugdíjban, 13 milliárdot a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

Halász János: a nyugdíjasok a bajban nem számíthatnak a baloldalra

A Fidesz-KDNP kormányzása óta garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Az idősek megélhetését a mai napig védik rezsicsökkentéssel, emellett rezsiutalvánnyal és nyugdíjprémiummal is segítették őket az elmúlt években – mondta Halász János. A Fidesz-frakció szóvivője videónyilatkozatban tért ki arra: Gyurcsány Ferenc és a baloldal elvette az idősektől az egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni az időskori juttatást, háromszorosára emelte a gáz, duplájára az áram árát. Még az orvosi ellátást is fizetőssé akarták tenni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP megbecsüli az időseket és a koronavírus-járvány okozta válságban is segíti őket a 13. havi nyugdíj visszaépítésével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?