INSIDER

Mától életbe lép a meddő párok támogatása – Százezreket spórolnak!

Megjelent tegnap a Magyar Közlönyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az a rendelete, ami az ingyenessé váló meddőségi kezelésekről szól. Várhatóan az ehhez szükséges gyógyszerek – amiket ma 90 százalékban támogat a társadalombiztosítás – szintén térítésmentessé válnak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A most megjelent rendelet értelmében tíz intézményben teljesen ingyenesen elvégzik a meddőségi kezeléshez szükséges beavatkozásokat, szűréseket és a petesejtbeültetést is. Ha minden szükséges rendelet napvilágot lát, akkor a kijelölt meddőségi klinikákhoz forduló párok teljes ingyenességet élvezhetnek a folyamat elejétől a legvégéig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

Orbán Viktor kormányfő január 9-én jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy a népességfogyás megállítása érdekében ingyenessé teszik a meddőségi kezeléseket. Ennek előkészítése azonban már jóval korábban megkezdődött: az Emmi már augusztusban megjelentette és szeptember 5-től bevezette a meddőség kivizsgálásáról és az asszisztált reprodukciós kezelésekről szóló egészségügyi szakmai irányelveket, amik tartalmazzák, milyen lépésekben kell felderíteni és kezelni a meddőség okait. Decemberben a kormány hat meddőségi magánklinikát vásárolt meg annak érdekében, hogy mindenütt ugyanazt a magas színvonalú ellátást biztosítsák térítésmentesen. Az erőforrások jobb felhasználásával megszűnhetnek a várólisták és sokkal több kezelést tudnak majd elvégezni.

Mint azt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár korábban elmondta: a kormány elkötelezett, hogy minél több segítséget nyújtson a meddő pároknak. A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatokra a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerekre pedig 1,6 milliárd forintot fordít. Az intézkedésektől azt várják, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermekük.

Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa szerint azt nem lehet megjósolni, mennyi gyermek születhet az intézkedések hatására, de mindenképpen több családnak lesz elérhető a meddőségkezelés.

Magyarországon minden hetedik házaspár meddő, 150 ezer embert érint ez a probléma.

Ezekhez a klinikákhoz lehet fordulni

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

Debreceni Egyetem Klinikai Központ

Pécsi Tudományegyetem

Semmelweis Egyetem

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.

Sterilitás Egészségügyi Ellátó Kft., Budapest

Pannon Reprodukciós Intézet és Szolgáltató Kft., Tapolca

Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft., Budapest

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?