INSIDER

Mától a fél országban tilos kutyát sétáltatni

Az ország területének csaknem felén tilos kutyát sétáltatni két hétig, ugyanis megkezdődött a rókák tavaszi, veszettség elleni "oltása". Ez annyit jelent, hogy olyan rókák által kedvelt csemegéket tesznek, vagy szórnak ki számos helyen, melyben az oltóanyag is benne van.
  • Szerző: Ripost

Az érintett térségekben április 14-ig ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben. 9 megyében, összesen 42 ezer négyzetkilométernyi területen helyeznek ki csalétket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A hivatal közleménye szerint a beépített, lakott területeken nem szórnak, ezért erdők szélén, külterületeken kell figyelni a kutyákra ebben az időszakban.  A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően ritkán fordul elő a betegség nálunk, utoljára veszett rókát 2017 márciusában találtak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Bár a kutyákra és a legelő állatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ha elfogyasztják a csalit, a zárlatra azért van szükség, hogy a teljes mennyiséget a rókák egyék meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?