Létrehozva: 2021.12.11.

Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért

„Én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se” – mindezt Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje mondta egy friss videóban.

Gyurcsány jelöltjének a kijelentése abban az esetben, ha megvalósulna, hatalmas káoszt és fizetéscsökkenést okozna a magyar gazdaságban. Ezzel szemben az Orbán-kormány nem megszüntette, hanem folyamatosan emelte a minimálbért a mögöttünk hagyott 11 évben. Jövőre már 200 ezer forint lesz a minimálbér, és ez rengeteg egyéb juttatás értékét is nagyban növeli.

„Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se” - minderről Márki-Zay Péter baloldali listavezető beszélt a szokott vasárnapi monológjai egyikében, írja az . Gyurcsány jelöltjének legújabb ötlete alapvetően verné szét a hazai fizetések és ellátások rendszerét. Ha Márki-Zay programja megvalósulna, akkor emberek százezrei kerülnének soha nem látott létbizonytalanságba. Márki-Zay Péter erős kijelentést tett
Fotó: MTI/Mohai Balázs De nézzük is, miért okozna hatalmas káoszt a baloldal jelöltjének legújabb ötlete? Magyarországon 1989-ben vezették be a minimálbér intézményét, 1992 és 2011 között mértékét évente állapították meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. 2011. július 30-án a tanács megszűnt, az azt felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács már csak javaslattételi lehetőséggel bír. De ami igazán lényeges: éppen a legutóbbi három Fidesz-kormány alatt nőtt jelentősen a minimálbér. 2002 és 2010 között, a baloldali kormányok alatt viszont alig nőtt.

Totális káoszt hozna Márki-Zay javaslata

A mindenkori év végére megállapított minimálbér-összeg kötelező érvényű a magyar gazdaság egészére nézve. Mértéke egy sor adó- és járulékfizetési kötelezettség alapegységét képezi, ehhez viszonyítják például a társas és egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségét. Mindezek mellett a minimálbérhez igazodnak a gyermekelllátási és otthongondozási juttatások is, valamint a táppénz is. Jól látszik tehát, ha Márki-Zay elképzelése zöld utat kapna, akkor micsoda káosz alakulna ki a hazai gazdasági életben. Mindezek mellett az se felejtsük el, hogy a minimálbéres szabályozás nélkül a Magyarországon működő cégek jelentős része azonnal jelentős fizetéscsökkentést hajtana végre, mivel így sokkal nagyobb hasznuk lehetne. Az Európai Unióban jelenleg Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország nem határoz meg kötelező bérminimumot, de ez nem jelenti azt, hogy más rendszerekkel ne biztosítanának minimális jövedelmet az embereknek. Márki-Zay pedig egyetlen szót sem szólt arról, hogyan szabályozná a gazdaság ezen területét, ha nem lenne minimálbér.

Gyurcsányék kormányzása alatt alig nőtt a minimálbér

Magyarországon egyébként – ahogy már utaltunk rá – 2010 előtt a minimálbér és a garantált bérminimum terén is az európai rangsor utolsó felében kullogott, és nem is tudtunk előrelépni. Sőt a minimálbér reálértéke terén 2002 és 2010 között Csehország, Lengyelország és Szlovákia is megelőzött minket. 2010 után azonban a magyar kormány stratégiai célja volt a hazai keresetek, így a legalacsonyabb bérek emelése. Ennek köszönhetően 2010 és 2020 között 74 százalékkal nőtt a hazai minimálbér és 87 százalékkal a bérminimum vásárlóértéke. Ennél magasabb dinamikát ezen időszak alatt egyedül Litvánia tudott produkálni.

Jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án kompromisszumra jutott, a minimálbér tehát kétszázezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. Januártól tehát több lesz a minimálbér, mint amennyi a baloldali kormány alatt, 2010-ben az átlagbér volt.A legkisebb garantált béremeléseknek ráadásul számos pozitív hozadéka van, mert ezzel a különböző családtámogatások is emelkednek. Így tehát:
  • A gyermekgondozási díjban (gyed) részesülők havonta akár bruttó 280 ezer forintot is kaphatnak,
  • A nagyszülői gyed ugyancsak bruttó 280 ezer forintra nő,
  • A diplomás gyed összege is megemelkedik, az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak,
  • A gyermekek otthongondozási díjának (gyod) összege nettó 180 ezer forintra emelkedik,
  • Az álláskeresési járadék elérhető maximális összege is nő, bruttó 167 ezerről 200 ezer forintra.

Nagyot nőhet a minimálbér vásárlóértéke

Legfrissebb elemzői vélemények többnyire öt százalék körüli inflációt várnak 2021-re. Ez tehát azt jelenti, hogy a minimálbérek vásárlóértéke átlagosan akár 15 százalékkal is magasabb lehet. A garantált bérminimum vásárlóereje jövőre több mint kétszer, 112 százalékkal nagyobb lesz a 2010-es kormányváltáshoz képest. a szakképzettséget igénylő munkakörökben kötelező legkisebb kereset, a garantált bérminimum vásárlóértéke a 2006-os bevezetésétől 2010-ig, tehát Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt mindössze tíz százalékkal nőtt, és az összeg alig volt magasabb a minimálbérnél.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább