INSIDER

Máris ünnepi hiteleket kínálnak a bankok

Nemcsak az üzletek készülnek a karácsonyi szezonra, de a bankok is. Sokak számára az ünnep egyenlő a lehetőségeiknél nagyobb kiadásokkal, drága ajándékokkal. Őket célozzák meg az ünnepi hitelekkel.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) barátságos Mikulással, Mosoly névre keresztelt személyi hitellel csábítja az embereket, igyekezve elterelni a figyelmet a legalább 14,8 százalékos teljes hiteldíjmutatóról (THM)! Márpedig a bank honlapjának kalkulátora szerint a minimálisan igényelhető 300 ezer forintos kölcsön 24 hónapos futamidővel alapesetben 341 040 forintba kerül…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szintén a karácsonyi ajándékozással érvel a Villám Hitel, melynek honlapja szerint 500 ezer és 2 millió forint között igényelhető náluk személyi hitel, maximum 25,5 százalékos THM-mel. Vagyis adott esetben a felvett összeg negyedével többet kell majd visszafizetni!

Trencsán Erika a money.hu vezető pénzpiaci tanácsadója azt mondja, az ünnepi szezonra az átlagosnál kedvezőbb hitelajánlatokkal készülnek a bankok, a kamatkedvezménytől a jóváírási kedvezményig sokféle ajánlatot kaphat az ember.

„Fontos, hogy legyünk körültekintőek, nézzünk meg minél több ajánlatot és figyeljünk oda a részletekre és a feltételekre! Például egy 7 százalék körüli kamatért gyakran havi 250 ezres jóváírást vár el a bank, és sokszor az se mindegy, hogy az jövedelem-jóváírás vagy bankok közötti utalás. Tudjuk meg, mi történik akkor, ha adott hónapban nem érkezik meg a jóváírás, kérdezzük meg, van-e például folyósítási jutalék! A 0 százalékos áruhitelnél pedig gyakran többe kerül az adott termék, mint máshol, ahol nincs rá kamatmentes kölcsön” – figyelmeztet a szakember. Hozzáteszi: fontoljuk meg, akarunk-e hitelből karácsonyozni.

„Az első törlesztőrészletet januárban kell majd fizetni, amikor a magasabb rezsiszámla is érkezik. Na és mi lesz a következő karácsonnyal, amikor még az előző karácsonyi hitelt törlesztjük?” – teszi fel a kérdést a vezető pénzpiaci tanácsadó.

Érdemes idén annyiért ünnepelni, amennyire telik, és januártól minden hónapban tudatosan félretenni legalább 15-20 ezer forintot, ennyi lenne a legrövidebb idejű hitelek törlesztőrészlete. Ebből jövő karácsonyra szép pénz összegyűlhet, és nincs rá kamat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?