INSIDER

Marilyn Monroe hozott ezüstérmet a magyar szakácsnak

Egy hajdani szexszimbólum hozott szerencsét és vele egy ezüstérmet a magyaroknak a hétvégi stuttgarti gasztronómiai olimpián. A dobogó második fokára a Békés Megyei Culinary Team tagja, Szeidler Zsolt mesterszakács és Imre György, a Békés Megyei Hírlap fotóriportere állhatott fel.
  • Szerző: Ripost

A gasztronómiai olimpia lényege, hogy különböző kategóriákban versenyeznek a cukrászok, szakácsok: összesen négy kategória van, amelyből Szeidler Zsolt a klasszikus szakácsban indult, míg Imre György artisztikus kategóriában mutatta meg tudását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szeidler Zsolt(balra) és Imre György Fotó: Ripost olvasói fotó

„Négy napon keresztül ezer versenyző méri össze tudását. Hajnali ötkor kezdjük el kipakolni a versenymunkákat, amiből a zsűri választ„ – mesélte a -nak György. „Az egyéni versenyzők mindig előre készítik el a munkájukat: én már november óta dolgoztam a Marilyn Monroe rizsművészeti portrén, napi 2-3 órát. Nekem ez a hobbim, imádom!”

Imre György / Fotó: Ripost olvasói fotó

Mivel György a hétköznapokban fotósként dolgozik, először így került ki a gasztroolimpiára, ahol annyira megtetszett neki a verseny, hogy beiratkozott egy szakács iskolába, majd annak elvégzése után – mivel ez a feltétele a részvételnek – elindulhatott az olimpián.

„Az első két alkalommal kókuszzsírral dolgoztam: a két kézből repülő madár szobrát készítettem el, majd jött a „Nagy pofon„ ami annyit tesz, hogy egy arcba belekap a kéz, és ettől az eltorzul. Most először váltottam a rizsre: nagyjából 147 ezer darabot ragasztottam fel egyesével egy plexi lapra csirizzel, előtte pedig kézzel festettem meg a rizsszemeket olyan természetes színezőkkel, mint a cékla, a hagyma beáztatott héja vagy a curry. Lényeges, hogy minden versenymunkának ehetőnek kell lennie!” – mesélte György, aki még éremben sem reménykedett.

Szeidler Zsolt egy öt fogásból álló ételsort készített, valamint fingerfoodos, ujjnyi falatkákból összeállított tálat is feltálalt a zsűrinek.

Szeidler Zsolt / Fotó: Ripost olvasói fotó

„Az alapanyagok közül a hazaiakra fektetünk nagy hangsúlyt, miközben fontos a vizuális élmény. A versenyre való felkészülés nagyjából egy évig tartott„ – mondta a -nak Zsolt, aki úgy véli, a letisztult, elegáns munkával érhette el a várt sikert.

Szeidler Zsolt / Fotó: Ripost olvasói fotó

 

És ezeket olvastad már?