INSIDER

Már most 35 fok van a panelekben, holnaptól jön a hőség java

Mától egy hétig folyamatosan 30 fok fölött lesz a hőmérséklet, a panelekben lassan elviselhetetlen a forróság. A Ripost megmérte, milyen meleg van a panelekben, és megkérdezte a lakókat, hogy bírják. Ráadásul ez még csak a kezdet: csütörtöktől hőségriadó!
  • Szerző: Ripost

Ma a hőség mellett a szerencsésebbek frissítő záporoknak, zivataroknak is örülhetnek, és a szél is feltámadhat, de mégis, akár 34 fokot mérhetünk. Csütörtökön már semmi sem hűsít minket, országszerte 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

A legújabb számítások szerint hétvégén is tovább folytatódik a hőhullám, megérkezik az igazi forróság. Szombaton és vasárnap is kánikula lesz, akár még 36-37 fok is lehet

– tudta meg a %% az Időképtől.

A %% tegnap hőségszemlére indult, megnéztük, mekkora a forróság a panelekben a déli órákban.

Benke János a 3. kerületi Óbudán lakik, az Apát utca egyik paneljében. Egy négyszintes épület első emeletén él, ahol már most nehezen viseli el a meleget. El sem tudja képzelni, milyen idő lehet a felsőbb szinteken.

"Klímám nincs, a ház ventilátorát szoktam használni, amikor itthon vagyok. Egyébként egész nap be van húzva a függöny, az valamennyire megtartja a hűvöset. Nappal többször is le kell fürödnöm langyos vízzel, máskülönben alig lehet ezt bírni" – mondja. Nála 33 fokot mértünk dél környékén, hőmérőnk azonban a délutáni órákban valószínűleg még többet mutatott volna.

Kicsivel arrébb, a Búza utca 9. emeletén szintén 33 fokot mértünk.

"Folyamatosan, egész nap szellőztetünk, emellett egész nap be van húzva a függöny. Nincs klímánk, valahogy meg kell szokni ezt a meleget" – mondja Szabó Szilvia lapunknak.

Szabó Erzsébet is a környéken lakik, egy négyszintes lakás legfelső emeletén. A keleti és nyugati fekvésű szobáiban huzatot szokott csinálni, így próbálja kibírni a kánikulát. "A nappaliban általában 22, a hálószobában 30 fok van. De elviselhető a forróság, ha trükközök a két ablakkal" – magyarázza Erzsébet.

Ináncsi Borbála is a kerületben lakik, azt mondja, csak klímával bírja átvészelni ezt a nagy hőséget. "A redőnyök mindig le vannak húzva, egyébként pedig sokszor megy a klíma, azzal tudjuk legjobban elviselni a nagy meleget" – meséli a %%-nak.

Budács Antaléknál sokat megy a ventilátor a nyáron, anélkül nehezen bírnák ki a nyarat. "Most még éppen nem veszélyes, mert a panel nem vette át a meleget, de hamarosan meg fogunk sülni" – mondja.

A Búza utcai lakás 10. emeletén „hűvösben”, árnyékban(!) 35 fokot mértünk.

Nagyon veszélyes lezárt autóban gyereket vagy kutyát hagyni, akár csak rövid időre is! A hőmérő higanyszála pár perc alatt 50 fokig szökött, mikor megmértük, milyen meleg van benn a tűző napon.

Szenvedni fogunk a melegtől!

Az érzékenyek körében dekoncentráltság, tompaság, fáradékonyság és migrén is jelentkezhet. A keringési és vérnyomás problémákkal élőket viselheti meg legjobban a forróság, náluk vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés is előfordulhat.

Arról, hogyan viselhetjük el a forróságot, a szerdai %% napilapban közlünk bővebb részleteket!

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?