INSIDER

Már minden tizedik vérszívó tigrisszúnyog Magyarországon!

Vizsgálatot indított az Ökológiai és Botanikai Intézet, hogy kiderüljön: hány tigrisszúnyog él hazánkban. Ez a súlyos trópusi betegségeket terjesztő vérszívó ugyanis már több éve jelen van Magyarországon. Az eredmény megdöbbentő: ezer szúnyogból száz tigrisszúnyog volt!
  • Szerző: Ripost

Elviselhetetlenné vált a szúnyoginvázió idén Magyarországon, miután jelenleg nincs olyan szer, amit az Európai Unió engedélyezett volna a légi kémiai szúnyoggyérítéshez. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, figyelembe véve egy esetleges, szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, ideiglenesen endedélyezte bizonyos szerek esetében a légi kijuttatást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai és Botanikai Intézet munkatársa lapunknak elmondta: soha nem volt még ennyire fontos az otthoni védekezés, mint most. Határozottan kérnek minden kertesház- és kerttulajdonost, hogy takarják le szúnyoghálóval a vízgyűjtőket, kerti tavakat és használjon mindenki szúnyogriasztó sprayt.

„Azért is fontos az egyéni védekezés, mert egyre több trópusi szúnyogfaj jelenik meg hazánkban” – hangsúlyozta.

Tigrisszúnyog Fotó: Soltész Zoltán

Ilyen például az ázsiai bozótszúnyog vagy a koreai szúnyog, de egyre több az ázsiai tigrisszúnyog is. Ez a legveszélyesebb, mert összesen 22-féle súlyos betegséget terjeszt. Éppen emiatt kutatásokat kezdtek annak megállapítására, milyen arányban fordulnak elő. Arra kérték a lakosokat, hogy küldjék be számukra azokat a szúnyogtetemeket, amelyekről úgy sejtik, hogy a trópusi fajhoz tartozik.

Tigrisszúnyog Fotó: MTA

„Eddig nagyjából ezer minta érkezett, és ebből több, mint 100 esetében derült ki, hogy valóban tigrisszúnyog. Ezeket virológiai vizsgálatnak is alávetjük, de jó hír, hogy egyelőre nem találtunk közöttük vírushordozókat ”- mondta el a -nak dr. Soltész Zoltán. Hozzátette: ami késik, nem múlik, ugyanis azt is kiderítették, hogy bár nem megfelelőek a körülmények hazánkban a tigrisszúnyog szaporodásához, úgy tűnik, hogy a vérszívó faj alkalmazkodott. A legtöbb észlelést Budapesten és környékén, valamint a Balaton partján jegyezték, de lényegében mindenütt jelen van.

Küldje el a szúnyog tetemét!

Az Ökológiai és Botanikai Intézet vizsgálata tovább folytatódik, így
azt kérik mindenkitől, hogy amennyiben a megszokottól eltérő,
nagyobb szúnyogpéldánnyal találkozik, azt jelezze az alábbi
weboldalon és ha lehetséges, az ott szereplő címre küldje meg a
megfogott példányt és a fotót: www.szunyog.okologia.mta.hu

Hogyan ismerhető fel?

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni
a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. A kifejlett példányok fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a háti oldalán. Egy milliméteres sötét tojásait nem a víz felszínére, hanem a fölötte lévő aljzatra rakja.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?