INSIDER

Már ma megkezdődik a húsvéti őrület, mutatjuk, hogy hol

Négynapos hosszú hétvégére készülhetünk húsvétkor, de legyünk körültekintőek, ha utazást tervezünk! Míg a vonattal és busszal utazókra összevissza menetrend vár, addig az autóval közlekedőknek hatalmas dugókkal kell megbirkózniuk a hazánkon áthaladó vendégmunkások tömege miatt.
  • Szerző: Ripost

Péntektől egészen hétfőig élvezhetjük a húsvéti hosszú hétvégét. Míg sokan ünnepi hangulatban készülnek és locsolkodni mennek, addig mások végre kipihenhetik a tavaszi fáradalmakat. Ilyenkor rengetegen ülnek vonatra és buszra, vagy szállnak be a kocsijukba, hogy elmenjenek vidékre rokonlátogatóba, esetleg wellnessezni egy szállodába. A megnövekedett ünnepi forgalommal azonban mindenkinek számolnia kell.

 

Vendégmunkások és dugó

Hatalmas forgalomra készülhetünk a magyar sztrádákon, nem csak a hazai szálloda turizmus miatt, hanem mert a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások is most autóznak haza a hosszú hétvégére. A Magyar Közút Zrt. közleménye szerint az ukrán, román és szerb vendégmunkások miatt már csütörtök kora délutántól megélénkül a forgalom, főleg az M1 – M0 – M3 – M35, M1 – M0 – M5 sztráda útvonalon, valamint a 4-es főúton. Az M1-esen való haladást útfelújítás is nehezíti majd Tatabányánál, de a határátkelőknél is megnövekedett várakozási idővel kell számolnia az országból kilépőknek. Hétfőn pedig a nyugati határ felé várható nagyobb roham a már említett útvonalakon a visszautazók miatt.

Változik a MÁV és a Volánok menetrendje

Nem csak a sztrádákon várható tömeg, a vasúttársaság is csaknem félmillió utassal számol, ahogy a buszjáratok nagy része is már megtelt. A tömegközlekedéssel utazóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a hosszú hétvégén nem a megszokott menetrend lesz érvényben. Míg a MÁV vonatjáratai csütörtökön a pénteki, pénteken a szombati menetrend szerint közlekednek, addig vasárnap és húsvéthétfőn a vasárnapi menetrend szerint, jövő hét kedden pedig a hétfői menetrend szerint közlekednek. A MÁV a hatalmas pénztári sorok elkerülése érdekében az online jegyvásárlást ajánlja utasai számára. Külön felhívják a figyelmet, hogy a megszokott vasárnapi, Nyíregyházáról a fővárosba közlekedő Televonat ezúttal kivételesen hétfőn szállít utasokat, húsvét vasárnap nem.

A Volánbusz közleménye szerint a buszok pénteken, vasárnap és hétfőn munkaszüneti menetrend szerint, szombaton szabadnapi menetrend szerint közlekednek.

A fővárosi villamosok, buszok és metrók csütörtökön az iskolaszünet idején érvényes pénteki menetrend szerint közlekednek. Pénteken, vasárnap és hétfőn ünnepnapi, szombaton a megszokott szombati rend szerint járnak majd a BKK járatai.

Három nap is zárva lesznek az üzletek

A legtöbb bolt és áruház nagypénteken, vasárnap és húsvéthétfőn zárva tart, szombaton viszont mindenhol a szombati nyitva tartás lesz érvényben. A háromnapos zárás ideje alatt a bevásárlóközpontok mozijai, a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, a gyógyszertárak, a Nemzeti Dohányboltok, valamint a kisebb, 0-24-es üzletek egyaránt üzemelnek majd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?