INSIDER

Már a magyar oldalon is megjelent az ijesztően veszélyes hulladék

Borzasztó állapotban van a Szamos: ez a Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai által végzett vizsgálatokból derül ki. A szervezet lépéseket sürget, mert egy román húsüzemből származó, illegális szennyvíz a lakosság egészségére is veszélyezteti.
  • Szerző: N.E.

A magyar határtól pár kilométerre található Unicarm húsüzemnél bűzös, rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli szennyvíz folyik a folyóba. Az állati hulladékkal, fekáliával szennyezett víznek jelentős bakteriológiai és kémiai telítettsége van. A szennyezés már a magyar szakaszon is megjelent, Csengernél is jól látható. A fertőzéseket az ún. E. coli baktérium okozza, ami már jóval meghaladta az elfogadható értéket.

 „Elfogadhatatlan, hogy a botrány kirobbanása után több héttel, a román hatóságok ígéretei ellenére, még mindig nem szűnt meg a folyó szennyezése. A fertőző szerves hulladék továbbra is tisztítatlanul ömlik a Szamosba, ami nem sokkal később a Tiszába jut”

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A környezetvédő szervezet azt várja a hivatalos szervektől, hogy haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?