Létrehozva: 2021.03.10.

Majdnem háromszor olyan gyorsan zajlik az oltás Magyarországon, mint az EU-ban

Az elmúlt két hétben az eddiginél is jobban felpörgött a magyar oltási kampány, aminek köszönhetően mostanra az Európai Unión belül Magyarország a második helyen áll lakosságarányosan a beadott vakcinákat tekintve, de világviszonylatban is kimagasló helyet foglalunk el, olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Belgium, Németország és Ausztria, valamint egyre inkább lehagyjuk az uniós átlagot is. Az elmúlt két hétben pedig Magyarországon oltották be lakosságarányosan a legtöbb embert, köszönhetően a kínai és az orosz vakcinának. Az oltási procedúra hatékony megszervezése miatt Magyarországon április elsejéig 2,5 millió, május elsejéig pedig összesen 4,5 millió ember juthat hozzá a vakcinához.

Magyarországon az Európai Unión belül egyedülálló módon már öt különböző vakcinával zajlik az oltási kampány (Moderna, Pfizer, Szputnyik V, Sinopharm, AstraZeneca). Míg Brüsszel továbbra is elutasítja a biztonságos és hatékony keleti oltóanyagokat, addig Magyarországra sorra érkeznek a szállítmányok a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinákból, hiszen a kormány időben felismerte, hogy nem lehet csak az unióra számítani, hanem más partnerekkel is tárgyalni kell, az országnak a beszerzés terén több lábon kell állnia – írja az Origo.

Mostanra jól látszik, hogy a kormány a megfelelő döntést hozta, hiszen az európai uniós közös vakcinabeszerzés kudarca miatt azok az országok járnak jól, amelyek alkalmazkodni tudtak. A kormány időben, több hónappal a brüsszeli előtt már előrehaladott tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a Szputnyik V vakcina beszerzéséről, amellyel mostanra világszinten már több millió embert sikeresen beoltottak, a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) viszont politikai és bürokratikus okok miatt még mindig nem hajlandó megadni az engedélyt.

Egyre több ember kapja meg az oltást itthon (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

A magyar oltási kampány az elmúlt két hétben, a kínai vakcinák megérkezése után még magasabb fokozatra kapcsolt, így szerdáig már 1,1 millióan kapták meg az első oltást.

Ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan már Magyarország áll az Európai Unió első helyén az oltások tekintetében. Jelenleg még Málta az első, Magyarország a második, de egyre jobban közelítünk a szigetországhoz. Orbán Viktor miniszterelnök március 8-án a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be a jelenlegi helyzetről.

A következő napokban is folytatjuk az oltásokat, újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, gyorsan és hatékonyan fogunk oltani. Reményeim szerint gyorsabban és hatékonyabban, mint a legtöbb európai uniós ország. Most már a célegyenesben vagyunk

- mondta a miniszterelnök.

A kormány tervei szerint április elsejére a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, május elsejére pedig ez a szám már a 4,5 milliót is meghaladhatja.

A LEGFRISSEBB ADATOK SZERINT EDDIG 1 107 791-EN KAPTÁK MEG ITTHON LEGALÁBB AZ ELSŐ ADAG OLTÁST, MÍG A MÁSODIK ADAGOT 317 906-AN.

A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az uniósnak, ugyanis míg három nap alatt a múlt héten Magyarországon a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a.

Szintén jól mutatja a magyar oltási kampány sikerességét, ha összehasonlítjuk a lakosságarányos adatokat a különböző Európai uniós országok között.

Magyarországon 100 lakosra 14,09 beadott vakcina (első és második) jut, míg ez a szám Németországban csupán 9,43, Franciaországban 8,90, Belgiumban 8,28 és Csehországban 8,06. Az alábbi grafikonon pedig az látszik, hogy február vége óta egyre nagyobb a különbség Magyarország javára az oltási versenyben. Február 18-a óta közel háromszor annyi ember jutott oltáshoz Magyarországon, mint az EU átlaga (ráadásul az EU átlagában Magyarország is benne van, vagyis nélkülünk még nagyobb lenne a különbség).

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

    origo.hu

    Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

    borsonline.hu

    „Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

    hirtv.hu

    Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

    metropol.hu

    Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

    hirtv.hu

    Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

    origo.hu

    Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

    mindmegette.hu

    Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    ripost.hu

    Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    INSIDER

    Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

    INSIDER

    Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

    INSIDER

    Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

    INSIDER

    Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

    INSIDER

    Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

    INSIDER

    Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

    INSIDER

    Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár