INSIDER

Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak a WHO igazgatója szerint

Elismerően nyilatkozott a magyar intézkedésekről Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója, üdvözölte a határozott lépéseket és a példaértékű oltási kampányt.
  • Szerző: Ripost

Hans Kluge szerdán Budapesten találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kifejtette: Magyarországon az embereket és az üzleti vállalkozásokat is védték az intézkedésekkel ebben a mindenkinek nehéz időszakban. Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak, életmentő eszközként tekintenek a vakcinára, amelynek kérdése túlmutat a geopolitikán – magyarázta.

Hans Kluge és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Hozzátette: a vakcina az egyedüli eszköz a járvány legyőzésére.

Emlékeztetett: május végére minden regisztrált megkaphatja az oltást Magyarországon, az átoltottság jóval az európai átlag felett alakul.

A WHO tisztviselője gratulált a magyar hatóságok által tett határozott lépésekhez.

Fontos, hogy mindenki biztonságban legyen – tette hozzá. Kitért rá: a nyitás lépéseiről a járvány alakulásának megfelelően kell dönteni. Az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelőször kinyitni – vélte. Az igazgató elismerését fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, akiket a járvány hőseinek nevezett. Közölte: budapesti látogatása során találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével is.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón bejelentette: a következő tíz napban 1 millió 480 ezer adag oltóanyag érkezik Magyarországra Oroszországból és Kínából.

A WHO európai igazgatója, Hans Kluge látogatást tett szerdán a Korányi Pulmonológiai Intézetben, ahol megköszönte a magyar egészségügyi dolgozók munkáját.

A WHO elégedett

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint Hans Kluge Ledia Lazerival, a WHO magyarországi irodájának vezetőjével látogatott el az intézménybe.

„Magam is orvos lévén, nagy érdeklődéssel vártam a látogatást a Korányi-intézetben, különösen azért is, mert a pályám kezdete óta dolgozom a tuberkolózis (tbc) megszüntetéséért világszerte. Lenyűgözött mindaz, amit itt tapasztaltam. Az OKPI a tuberkulózis elleni harc magyarországi éllovasaként döntő szerepet játszott a WHO új modelljeinek kísérleteiben. A tbc visszaszorításában elért eredményeiket, azt a tudást és tapasztalatot most, a koronavírus legyőzésében is sikeresen tudták alkalmazni” – mondta a WHO tisztviselője.

A koronavírus elleni harc élvonalában az OKPI

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az eseményen méltatta a magyar egészségügyben dolgozók kitartó és önzetlen munkáját és megköszönte helytállásukat. Mint fogalmazott: ők azok, akik minden egyes élet minden egyes percéért úgy küzdenek, hogy a rájuk bízott betegek minél jobb életminőséggel térhessenek vissza egészséges embertársaikhoz.

A WHO igazgatója a Korányiban járt

A Korányi a koronavírus elleni harc élvonalában Fotó: MTI

Bogos Krisztina főigazgató főorvos az intézet bemutatásakor kiemelte, hogy intézetük kellő tapasztalatot szerzett a koronavírus okozta megbetegedések kezelésében, így az OKPI módszertani ajánlásai alapvető jelentőségűek a koronavírus elleni küzdelemben. A kritikus állapotú, intenzív légzési ellátást igénylő betegeknél elsőként alkalmazták az ECMO-kezelést (műtüdőkezelés). Az országban elsőként publikálták a koronavírus okozta többszervi érintettség miatti rehabilitáció módszertanát, amely tartalmazza a betegség követési és gondozási protokollját.

Csak a vakcinák segíthetnek

Az Emmi a közleményben kiemelte: a járvány leküzdésének egyik legfontosabb eszköze a vakcináció. Azt írták, az OKPI az elsők között alakította ki oltópontjait, amelyek folyamatosan működnek.

Harc a dohányzás ellen is

Miután az intézet a dohányzásról való leszokás országos központja is, a WHO javaslatot tett az intézetnek egy, a civilizációs betegségek megelőzésére és ellenőrzésére szolgáló közösségi alapú beavatkozásokra vonatkozó projektre. Ez lett az alapja a kormány által finanszírozott „Három generáció az egészségért” programnak, amely az önkormányzatokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együttműködve promóciós és megelőzési tevékenységekből áll. Néhány héttel ezelőtt a Budakörnyéki Egészségprogram nemzetközi elismerésben részesült – olvasható a közleményben.

A sikeres magyar oltási kampányról, az újraindításról, valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan elmondta: Hans Kluge elismerését fejezte ki Magyarország járványügyi védekezése kapcsán.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a gazdaságot és az életet fokozatosan kell újraindítani. A WHO vezetője megismételte véleményét, mely szerint az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelsőként kinyitni. Orbán Viktor ismertette a Magyarország újraindítására vonatkozó elképzeléseket.

„Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak” – húzta alá Hans Kluge, hozzátéve, életmentő eszközként kell a vakcinára tekinteni. Ezt a témát nem lehet geopolitikai kérdéssé tenni, hiszen az oltás az egyedüli eszköz a járvány legyőzésére, és minden vakcina hatékony – hangsúlyozta a WHO európai vezetője és a magyar miniszterelnök.

A miniszterelnök egy fényképet is megosztott a találkozóról, amit úgy kommentált, hogy

egyeztetés a WHO európai igazgatójával. Minden vakcina hatékony. Oltassuk be magunkat, hogy visszakapjuk a régi életünket!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?