INSIDER

Magyarországon készül a világhírű szupertank

Magyarországon fogják gyártani a világ egyik legmodernebb tankját. A Lynx harckocsik a kategória csúcsát jelentik: csapatszállító, felderítő és mentő is egyszerre és még az aknarobbanás sem árt neki.
  • Szerző:

Jelenleg két változata létezik annak a tanknak, amely legkésőbb hat év múlva Magyarországon fog készülni. A Lynx KF31-est 2016-ban mutatták be, a 38 tonna tömegű tank 3+6 katona szállítására alkalmas, a 2018-ban fejlesztett KF41-es kicsit nagyobb, 44 tonnás és 3+8 katonát képes szállítani. A két modell között méretbeli különbség van csupán, ugyanazokat tudja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Rheinmetall Lynx

A szupermodern tankra egy páncél is kerül, ami véd ballisztikus és aknarobbanás ellen. Ez a védő burok már önmagában is különleges, de a különlegessége ennek a védő páncélzatnak abban rejlik, hogy könnyen lehet cserélni, szükség esetén akár a harcmezőn is. A Hiúz páncéltörő rakétákkal is felfegyverezhető, valamint korszerű felderítő és célkijelölő optikája és elektronikája is van.

Fotó: Rheinmetall Lynx

A dízel meghajtású harci jármű gyors is: akár a 65-70 km/h-ás sebességet is elérheti. A 44 tonnás tankot 1140 lóerős Liebherr motor hajtja, a váltó a Renk terméke, a felfüggesztést az osztrák Supashock fejlesztette.

Fotó: Rheinmetall Lynx

Még az amerikaiaknak sincs ilyen szuper tankjuk

NATO kötelezettségeink miatt fejleszti haderejét Magyarország. A cél az, hogy a magyar honvédség mihamarabb világszínvonalú haderővé váljék és ezzel hozzájáruljon az euroatlanti térség megvédéséhez. A haderőfejlesztési program keretében nem csak megvásárolni fogjuk, hanem gyártani is a Lynx, magyarul Hiúz nevű szuper ,lánctalpas tankokat. Ezzel Magyarország lesz első olyan NATO- és EU-tagállam, ahol ilyen modern páncélos készül. A gyártására vegyesvállalatot alapít a düsseldorfi Rheinmetall céggel a magyar állam, az erről szóló megállapodást augusztus 17-én írták alá a felek. Még az amerikaiaknak sincs ilyen szuper tankjuk. Az Egyesült Államok Bradley harckocsikat használ, ám egy ideje fontolgatják a Lynxre való áttérést. 6 év múlva biztosan lesznek már ilyen tankjaink.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?