Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2019.09.19.

Magyarországon is kampány indul az e-cigi ellen

Az Egyesült Államokban már bizonyíthatóan 6 halálos áldozata van az elektromos cigarettának, Donald Trump, az USA elnöke arról beszélt, hogy be kell tiltani az ízesített e-cigiket. A Ripost kérdésére a Dohányzás Fókuszpont vezetője elárulta: nálunk is gondolkodnak ezen a lépésen. Októberben nagyszabású felvilágosító kampány indul, hogy eloszlassák az elektromos cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket.

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére – erről írt alá rendeletet Gavin Newsom kormányzó, aki „a fiatalok járványának” nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését.

 

Amerikában válsághelyzetet hirdettek

„Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van” – idézte a kormányzót a Los Angeles Times. Donald Trump elnök a kijelentette: az amerikai kormányzat az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül. Eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak, Idahóban pedig újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, ezzel a halálos áldozatok száma hatra nőtt.

Fotó: 123RF

Magyarországon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Dohányzás Fókuszpont kíséri figyelemmel az ezzel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

 

Ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigi!

„A magyar egészségügyi kormányzat igazodik a WHO megállapításaihoz és irányelveihez, ami nemrég kimondta:

az e-cigaretta nem segít a leszokásban és semmivel sem kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta”

– szögezte le a Ripost kérdésére Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. „Mind a használat, mind az árusítás terén a hagyományos cigarettával egyenlően kezeli, vagyis a nikotin tartalmú e-cigaretta is csak a Nemzeti Dohányboltokban kapható és ott alkalmazható, ahol egyébként is szabad rágyújtani. Elsősorban nem tiltással, hanem felvilágosítással próbáljuk visszaszorítani az egészségkárosító e-cigaretták alkalmazását.”

A tanév elején minden oktatási intézmény kapott egy interaktív, modern oktatási anyagot, amely a dohányzás, így az e-cigaretta használatának a megelőzését célozza, többek közt filmrészletekkel illusztrálva.

„A szülők példamutatása elsődleges, de a pedagógusok az óvodától a középiskoláig nagyon sokat tehetnek a megelőzés érdekében” – vélekedik a szakember.

Fotó: 123RF

Az általános iskolások és a fiatalok körében népszerű oldal a cikiacigi.hu portál is, ami az életkori sajátosságoknak megfelelően ad tájékoztatást és interaktív lehetőségeket a dohányzás megelőzése érdekében. Itt felhívják a figyelmet az e-cigaretta és a passzív dohányzás veszélyeire is.

Még az ősszel célzott ismeretterjesztő kampány indul az e-cigi visszaszorítására, ami a november 21-i Ne gyújts rá! világnap fő témája lesz. Magyarországon is napirenden van az e-dohánytermékek ízesítésének betiltása.

 

A nikotimentesben is van nikotin!

„Az ízesítés elősegíti a rászokást, különösen fiataloknál, és ezt célszerű megelőzni” – teszi hozzá Demjén Tibor. „Jelenleg dohány, gyümölcs és mentol ízesítésű e-cigit szabad forgalmazni Magyarországon. Azt is szabályozni kell, mennyi nikotint tartalmazhat az aerosol. A legtöbben nem tudják, de a nikotinmentesnek nevezett folyadék is tartalmaz nikotint!”

Fotó: 123RF

Igaz, hogy a nikotin 75 százaléka lebomlik a szervezetben, de egy része rákkeltő nitrózaminokká alakul akkor is, ha aerosolban kerül be a szervezetbe. Tévhit tehát, hogy az e-cigaretta nikotinja kevésbé káros.

Életveszélyes a netről rendelni

„Az e-cigaretta becsapás!” – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos. „Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös dohányfüst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. A különféle ízesítések kifejezetten csábítók, pedig az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Hiába hagytak jóvá ugyanis több vegyületet az élelmiszeriparban, azok összetétele az e-cigarettában hevítés során megváltozik.”

Fotó: 123RF

 

Az e-cigik összetételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyeli, ott kell bejelenteniük a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak minden információt: a pontos összetételt, az összetevők mennyiségét és arányát. Így nyomon követhető, mi kerül kiskereskedelmi forgalomba, de az interneten megrendelt e-cigik összetétele – ezáltal káros hatása – kiszámíthatatlan, ellenőrizetlen, ezért még veszélyesebb, mint a legálisan üzletben kapható termékek. Amerikában egyelőre még sokkal többen vásárolnak interneten, mint nálunk, és az aerosolt maguk a felhasználók is dúsítják, de nálunk is egyre divatosabb a netről rendelni e-cigit – miközben nem tudni, egész pontosan mit is kap a fiatal a pénzéért…

 

Meghökkentő módszerekkel próbálják beetetni a dohányzásra nemet mondó fiatalokat az e-cigivel, s ijesztő, hogy Magyarországon hány 15 év alatti próbálta már ki az elektromos bagót! További részletek a csütörtöki Ripost napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb gyanúsítottja van a vörösbáró Varga Zoltánhoz köthető bűnügynek

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

magyarnemzet.hu

„A mozgalmának vége” – baloldali elemző adta meg a kegyelemdöfést Magyar Péternek

ripost.hu

Szórj szódabikarbónát a mosógépbe, eszméletlen lesz a hatás

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

travelo.hu

Megújulva nyit szombattól ez a különleges, sós vizű fürdő

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

„Nagy csalódás ért” – Férjet keres magának a TV2 sztárja

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál