INSIDER

Magyarországi poloskainvázió: lesújtó adatot közöltek a szakemberek

Hiába bíztunk abban, hogy a hideg tél megtizedeli a poloskaállományt, a tavasszal együtt újra előrajzottak, és megkeserítik az életünket. A szakemberek is a fejüket fogják, s tanácstalanul állnak az invázió előtt...
  • Szerző: Ripost

A hideg nem ártott meg a büdös bogaraknak, de még a petéiknek sem. Azok a példányok, amelyek még ősszel jutottak be otthonunkba, benn is maradtak, csak eddig nem vettük őket észre! Ezek jönnek mostanában elő, és igyekeznek kijutni a szabadba.

Utánpótlás is lesz bőven!

– Csak az jelentene rájuk veszélyt, ha legalább egy hónapig lenne mínusz 15 fok – mondta a %%-nak a Rovartani Társaság elnöke. Víg Károly szerint az állatok nagyon szaporák. Mivel nagyon büdösek, természetes ellenségük nemigen van: érthető okokból egy állat se szívesen fogyasztja el őket.

Invázió van tavaly ősz óta!

Ahogy most beszélgetünk, itt is mászik előttem egy poloska a falon – mondta a %%-nak Szigeti Zsolt, a rovarirtással foglalkozó Abatox ügyvezetője. – Csak a fizikai védekezés a biztos megoldás. A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A rovarok a sínrendszeren átmásznak egyik oldalról a másikra. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is bejöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításának kábelalagútján is. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt! – mondja a 25 éves tapasztalattal bíró szakember.

Nem jó módszer a rovarok felporszívózása egy internetes fórum hozzászólói szerint, mert a porzsákba is belespriccelik bűzös váladékukat. Van, aki szerint szódabikarbónát kell a sarkokba szórni, mások azt írták: szódabikarbónát és ecetet kell elkeverni, és egy spriccelős flakonból befújni a sarkokat. Állítólag beválik, ha teafaolajjal kenjük le az ablak- és ajtókereteket, ez viszont veszélyes lehet a kutyákra. Tudományos bizonyíték egyik módszer hatékonyságára sincs. A legbiztosabb, ha megfogjuk egy papír zsebkendővel (lomha állat, nem repül el és nem is ugrik), és lehúzzuk a vécén. Azok az irtószerek, amelyek csótány, hangya ellen nyújtanak védelmet, hatékonyak a poloskák ellen is, de nem pusztulnak el azonnal.

 

 

És ezeket olvastad már?