INSIDER

A Magyar Zene Háza időkapszulájába került a Ripost7

Különleges hangfelvételek mellett a Ripost7 is helyet kapott a Magyar Zene Háza időkapszulájában, melyet pénteken helyeztek az épület betonteknőjébe. A több díjjal is kitüntetett épület munkálatai jól haladnak, a megnyitóra a tervek szerint idén decemberben kerül majd sor.
  • Szerző: Ripost

Kortörténeti dokumentum lett a 7 – a Magyar Zene Háza talapzatába került időkapszula a hetilapot is tartalmazza a Bors, a Metropol és a Magyar Nemzet mellett. Az időkapszulában különleges hangfelvételek és az épülettel kapcsolatos dokumentumok is kerültek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Magyar Zene Háza időkapszula

A Ripost7 hetilap legfrissebb száma is bekerült a Magyar Zene Háza időkapszulájába (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Az időkapszula egész addig pihen a betonteknőben, amíg a távoli jövőben komoly változásokat nem hajtanak végre az épületen a szakemberek.

Magyar Zene Háza időkapszula

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa (balra) és Batta András, Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója helyezte el a Ripost7-et is tartalmazó időkapszulát a Magyar Zene Házában (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Erre pedig bizonyára nagyon soká kerül majd csak sor, hiszen az Magyar Zene Háza több rangos szakmai elismerés mellett – egyedüliként – mind a CNN, mind a World Artchitectures Community 2021 legjobban várt épületei közé felkerült.

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el az Európa legjobb középületének járó elismerést

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el az Európa legjobb középületének járó elismerést
Fotó: Városliget Zrt.

Feladta a leckét a szakembereknek a Magyar Zene Háza

„Rengeteg nehézség volt, hiszen csomó olyasmi van ebben az épületben, aminek a kivitelezését hosszú hónapok gondolkodása előzte meg. Minden szakág képviselője elmondta, hogy ilyen bonyolult épülettel még nem találkoztak, de mindenki megoldotta a problémákat” – mondja lapunknak Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Majd így folytatta: „A Magyar Zene Háza nagyon bonyolult, ugyanakkor egy zseniális, nagyon finom, egyszerre könnyed és különleges térélményt nyújtó épület. Kicsi, alatta van a fák lombkorona szintjének, elbújik a Ligetben, nem ural semmit és mégis monumentális térélményt nyújt.”

Segített a koronavírus a Magyar Zene Háza építésében

A koronavírus sok területen okozott nehézséget, ugyanakkor a Magyar Zene Háza munkálatai nem tartoztak ezek közé. Sőt. „Több nagy beruházás nem indult el, külföldről hazajöttek munkások, így a korábbi szakmunkaerő-hiánynak, ami nagyon jellemző volt az építőiparban, annak itt hál’ istennek nem volt nyoma. Embereket és időt nyertünk a Covid-időszak alatt, a munkások pedig fegyelmezetten dolgoznak és eleget tesznek a lázméréssel járó folyamatos ellenőrzésnek” – mondta lapunknak Baán László.

Jó ütemben haladnak a Magyar Zene Háza munkálatai, a megnyitóra decemberben kerülhet majd sor (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Két vállra fektetik a zene szerelmeseit

A Magyar Zene Házában minden a zenéről szól majd, számos izgalmas kiállítás és megoldás várja a zene szerelmeseit.

Lelkesen mesélt a hangdómról Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

„Az egyik legkülönlegesebb rész a hangdóm lesz. Egy olyan kupolát kell elképzelni, ami mögött nagyon sok hangszóró kap helyet, így egy egészen különleges térhangzás-élmény várja a látogatókat, akik babzsákfotelekben ülve-fekve élvezhetik azt. Mindehhez vizuális élmény is társul, mivel a kupolára vetíteni is lehet” – árulta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a -nak.

Izgalmas zenei lenyomat van a Magyar Zene Háza időkapszula belsejében

A Magyar Zene Háza betonteknőjében elhelyezett időkapszula egy zenei gyűjteményt is rejt. Az MP3-as felvételek között szerepel többek közt Bartók- és Liszt-szerzemény, magyar népdal és operett, sőt, Illés, Omega, Cseh Tamás és Tankcsapda felvétel is. A gyűjteménybe bekerült Ákostól az Ideális popsztár, Presser Gábor és Adamis Anna Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljéből pedig a Ringasd el magad.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?