Létrehozva: 2022.01.21.

Végre megnyílik a Magyar Zene Háza! Hétvégén már te is megnézheted! – Fotók!

Vasárnaptól már koncertek is lesznek a hétvégén megnyitó Magyar Zene Házában, ami gyönyörű belső tereivel elkápráztatja az odalátogatókat.

Vasárnaptól már koncertek is lesznek a hétvégén megnyitó Magyar Zene Házában. A Liget Budapest Projekt keretében, közel 30 milliárd forintból létrehozott létrehozott kulturális centrum nem csak lélegzetelállító építészeti megoldásaival, de környezettudatosságával is egyedülálló Európában.

A Magyar Zene Háza attól egyedi, hogy egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa (Fotó: Ripost)

Japán sztárépítész tervezte

A Magyar Zene Háza tervezője a japán sztárépítész, Sou Fujimoto. Az volt a célja, hogy feloldja a természetes és az épített környezet közötti határvonalat, megteremtse a hangok természete és a természet hangjai különleges harmóniáját.

Az épület jellegzetes lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette. A tetőzet a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így biztosítva, hogy a ház beleolvadjon a természetbe (Fotó: Városliget ZRT)

„A Magyar Zene Háza olyan emblematikus fejlesztés, mely példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg” – mondta Sou Fujimoto.

Az épület díjai:

* Az International Property Awardson 2019-ben Európa legjobb középületének választották.

* A 2020-as Music Cities Awardson „a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” címet nyerte el

* A CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé választotta

Fotó: Városliget ZRT

A nyitottság és átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott, fénykutakkal tagolt szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is.

Bárki szabadon besétálhat ebbe a gyönyörű üvegpalotába, körülnézett, beülhet a kávézóba. Több rendezvényre már elővételben elfogytak a jegyek.

A homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a közel 12 méteres magasságot
(Fotó: Metropol / Markovics Gábor)

Bővül és megújul a Liget zöldfelülete!

A Liget Budapest Projekt Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtja végre, melynek köszönhetően a park zöldfelülete jelentősen megnő és növényállománya megújul.

Városliget fejlesztése során eddig már közel 150.000 m² zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek közel ötszáz lombos fát, több mint 70.000 cserjét és csaknem 140.000 évelőt.

Az új épületek egy talpalatnyi zöldfelületet sem vesznek el a Ligetből, ugyanis csak olyan helyen építkeztek, ahol korábban is épületek vagy parkoló volt.

Végeredménynek egy fákkal borított Városligetet vizionáltak (Fotó: Liget Budapest)

A Liget Budapest Projekt eddig átadott kulturális intézményfejlesztései

Szépművészeti Múzeum Román Csarnok (2018)

Hetven évnyi – raktárként való használat és egyre romló állapota után – a látogatók ismét gyönyörködhetnek a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokában.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (2019)

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye a Városliget melletti Szabolcs utcában.

Millennium Háza és Rózsakert (2019)

2019-ben elkészült az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója.

Múzeum Mélygarázs és Promenád (2020)

2020 decemberében elkészült a Múzeum Mélygarázs. A három szinten összesen 800 férőhelyes, tágas beálló helyekkel rendelkező mélygarázs teljesen akadálymentes, amelyben elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Komáromi Csillagerőd (2021)

A Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteménye legjavának kiállításával 2021-ben megnyílt a teljeskörűen felújított és kibővített komáromi Csillagerőd.

Eiffel Műhelyház (2021)

2021 októberében megnyílt a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A X. kerületi Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépült komplex központba költözött az Opera kilenc gyártóműhelye.

A Múzeum Mélygarázs és Promenád felülnézetből (Fotó: ligetbudapest.hu)

A Liget Budapest Projekt befejezés előtt álló kulturális intézményfejlesztései

Néprajzi Múzeum

A 2017 vége óta épülő új Néprajzi Múzeum a 150 éves nemzetközi rangú gyűjtemény első, eredetileg is múzeumi célra készült otthona lesz, melyet márciusban adnak át. A múzeum egyébként hazatér a Ligetbe, hisz a gyűjtemény először itt, a Városligetben, a Millenniumi Kiállítás részeként mutatkozott be a nagyközönségnek.

Az Eiffel Műhelyház külsője (Fotó: Metropol / Nagy Zoltán)

A Liget Budapest Projekt megtervezett, kivitelezés megkezdésére váró intézményfejlesztései

Új Nemzeti Galéria

Az építészeti Nobel-díjjal, azaz a Pritzker-díjjal kitüntetett japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül fel az Új Nemzeti Galéria, az egykori Petőfi Csarnok helyén.

Magyar Innováció Háza

A Közlekedési Múzeum egykori pompás, újjáépülő városligeti épületében, a Magyar Innováció Házában, a magyar találmányok bemutatásán alapuló tudományos élményközpont jön létre.

Városligeti Színház

A Városligetben már 1879 óta állt egy könnyűszerkezetes, fából ácsolt színkör, amelyet 1951-ben bontottak le. Most az eredeti tervek alapján, de modern működési környezetet biztosítva születhet újjá.

Ifjúsági sportpályák

A Liget Budapest Projekt keretében 2018-ban adták át a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat a megújult Vakok kertje mellett.

Vakok kertje

Megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje, melyet 2018-ban adtak át. A majd egyhektáros Vakok Kertje 1972-ben épült a Városligetben, így időszerű volt a rendbehozatala, korszerűsítése.

Hermina kutyás élménypark

A 2018-ban átadott Hermina úti kutyás élménypark az ország legkomplexebb tematikus kutyás parkja, mely óriási népszerűségnek örvend, megnyitása óta már több, mint 800 ezren látogatták meg. A speciális parkrész átadásával több mint 5 ezer négyzetméterrel nőtt a park zöld területe.

Városligeti Nagyjátszótér

2019 októberében birtokba vehették a családok Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszóterét a Városligetben, ahol azóta már több mint 1 millióan játszottak. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

Városligeti Sportcentrum

2020 év végén vehette birtokba a közönség az új 35 ezer négyzetméteres Városligeti Sportcentrumot. Műfüves labdarúgó pályája lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, Terep Ügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy ping-pong asztal és két Teqball asztal is átadásra került.

Városligeti futókör

2020 decemberében elkészült a rekortán borítású Városligeti Futókör. Tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetését, burkolatát a sportolók igényei szerint alakítsák ki.

Mőcsényi Mihály botanikus kert

Visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet a 2020-as újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el.

Ajtósi kutyás élménypark

A városligeti parkfejlesztés második ütemében 2020 óta egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák.

A Liget Budapest Projekt elismerései

  • 2018-ban az új Néprajzi Múzeum a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta.
  • 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt egyedülálló módon a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált az elismerés (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek.
  • 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.
  • 2021 nyarán a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.
  • Közpark és kulturális negyed is lesz a Városliget

    A hétvégén megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, márciusban pedig az új Néprajzi Múzeum. Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, a Liget Projekt miniszteri biztosát kérdezte a Ripost a városligeti zöld programról, a további kulturális fejlesztésekről és az elmúlt évek Liget körül kialakult ideológiai harcairól.

    Az Magyar Zene Háza belső tere (Fotó: Metropol / Markovics Gábor)

    Egy talpalatnyi zöldfelületet sem veszik el

    – A főváros jelenlegi vezetése csak egy közparkot képzelt a Városligetbe, önök pedig kulturális negyedet is. Hogy sikerült összepárosítani a kettőt?

    Baán László: A Városliget legsajátabb, egyedi jellemzője a zöldfelületi kikapcsolódás és egy egyedülállóan gazdag kulturális intézményrendszer harmonikus együttléte. A Városligetben 1866-tól, az Állatkert megnyitását követően, számos nagyszerű intézmény – többek között a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Műjégpálya, a Nagycirkusz, a Vajdahunyad vára, a Közlekedési Múzeum – találta meg otthonát. A Liget zöldfelülete az eddigi 60 százalékról 65 százalékra bővül, és a meglévő parkfelületeket is felújítjuk. Mintegy 200 ezer négyzetméteren ez már meg is történt. Eddig a Liget eddig több mint egyharmadát lebetonozott felületek, utak és parkolók foglalták el. Az új épületek egy talpalatnyi zöldfelületet sem vesznek el a Ligetből, ugyanis csak olyan helyen építkezünk, ahol korábban is épületek vagy parkoló volt.

    Márciusban „hazatér” a Néprajzi Múzeum

    – Milyen kulturális fejlesztések várhatók még a Ligetben?

    BL: A Néprajzi Múzeumot március végén adjuk át, és egy gyönyörűen zöldellő, a legmagasabb pontjáig besétálható tetőkert fogadja majd a látogatókat. A Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Ligetbe, hisz a gyűjtemény először itt, a Városligetben, a Millenniumi Kiállítás részeként mutatkozott be a nagyközönségnek. A gyűjteménynek azóta sem volt múzeumi célra épült saját otthona. A kormány a főváros vezetésének ellenállása ellenére sem tett le a Liget Projekt teljes körű megvalósításáról (Új Nemzeti Galéria, Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza) hisz csak annak révén jöhet létre egy olyan, 150 év nagyszerű fejlesztésein alapuló közpark, amely Európa egyik legvonzóbb és legkomplexebb kulturális negyede lesz és kiemelkedő új vonzerőt jelent úgy a hazai, mint a nemzetközi turizmusban.

    Néprajzi Múzeum (Fotó: Metropol / Nagy Zoltán)

    A baloldali sajtó is elismerően ír a Magyar Zene Házáról

    A balliberális politikusok, az általuk feltüzelt „Ligetvédők” és a főváros új vezetésének minden igyekezete ellenére évek alatt sem sikerült elültetni a budapestiek fejében, hogy a Ligetet „a kormány be akarja építeni”, ezért „meg kell védeni”. A bemutatott, zöld programot tartalmazó tervek, majd a sorozatos nemzetközi elismerések után csitultak a hullámok, az elmúlt napokban pedig már a baloldali sajtó is elismerően nyilatkozott a Magyar Zene Házáról. Olyan is akadt, aki a Liget projekt körül mesterségesen gerjesztett indulatokat mostanra átértelmezné.

    444: A Magyar Zene Háza tényleg szép lett

    „Nincs mese, a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet… A Liget esetében amúgy sem a tervezett építményekkel szemben léptek fel a kritikusok, eleve a projekt szúrta a szemüket, nem kicsit, nagyon… Voltak, akik zsigerből ugrottak, semmi sem lehet jó, amihez Orbán Viktor kormánya biztosítja a forrásokat az adófizetők forintjaiból, és voltak, akiket környezetvédelmi szempontok motiváltak…”

    HVG: Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz

    „A Magyar Zene Háza remek lett, sőt valóban olyan légies és varázslatos, mint amit a látványtervek ígértek. Véleményük szerint ezért aligha túlzás azt állítani, hogy az intézmény Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.”

    Index: Világszínvonalú az épület

    „Az elektronikus zenét kedvelő középiskolásoktól a jazzt vagy a tradicionális világzenét szerető felnőtteken át a ritmust és a dallamot élvező gyerekekig mindenki talál magának valamilyen élményt a január utolsó hétvégéjén megnyíló Magyar Zene Házában… Január 23-án zeneakadémisták ingyenes koncertjeivel nyit a ház, a világszínvonalú épületet be is lehet már járni.”

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Jürgen Klopp nevetség tárgya lett

    origo.hu

    Oroszország kemény megtorlásra készül

    borsonline.hu

    Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

    hirtv.hu

    Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

    ripost.hu

    Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

    mandiner.hu

    Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

    origo.hu

    Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

    INSIDER

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    INSIDER

    Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

    INSIDER

    Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány

    INSIDER

    Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

    INSIDER

    Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

    INSIDER

    Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra