INSIDER

Ez a magyar terápia az összes vírusmutáció ellen hatásos!

A terápia előnye, hogy ha megjelennek a koronavírus újabb mutációi, akár pár hét alatt újat lehet belőle fejleszteni.
  • Szerző: Ripost

„A magyar vérplazma-terápia egy olyan, koronavírus elleni gyógymód, ami az összes vírusmutáció ellen hatásos lehet” – mondta el a -nak Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatója.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szlávik szerint számolni kell a mutációkkal

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa Kossuth rádióban elmondta: elképzelhető, hogy újabb és újabb koronavírus-mutációk jelennek meg, s hozzátette, hogy a jövőbeni oltásokkal „utánuk kell mennünk”, magyarán változtatni kell az oltóanyagok összetételén. Hangsúlyozta, a védőoltások egyelőre a mutáns vírusok ellen is hatásosak, csak nem akkora mértékben, tehát mindenképpen megakadályozzák a fertőzés súlyossá válását.

MTI/Vasvári Tamás

A vérplazma terápiát néhány hét alatt újra lehet fejleszteni

„Egyik nagyon lényeges előnye a terápiának, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembe néznünk, akár 6-8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat” – emelte ki a -nak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, dr. Lacza Zsombor.

A vérplazma-terápia komoly előnyt jelenthet a koronavírus jövőbeli mutáció ellen. Képünk illusztráció (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)

„Azt látjuk, hogy ez a vírus képes lehet úgy mutálódni, hogy minden évben újra kell oltani az embereket, mert a korábbi védettség nem elegendő, és ehhez újra kell fejleszteni az oltóanyagokat. A plazmaterápia előnye, hogy gyorsan reagál, így másfél, két hónap alatt képesek vagyunk új szérumot fejleszteni. Ha valaki meggyógyul egy új mutációból az ő antitestjeivel ismét lehet gyógyítani. Ezért nagyon fontos a plazmaterápia fejlesztése. De nagyon fontos kiemelnem, hogy ez a terápia a betegeknek szól, és persze a fő cél az, hogy ne legyünk betegek, ezért a legfontosabb továbbra is az oltás!” – emelte ki a kutató.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?