INSIDER

Ez a magyar kardvívás évezredes trükkje – ide veled, régi kardunk!

A híres magyar kardforgatók sorába került harmadik olimpiai győzelmével Szilágyi Áron. Nemcsak a hozzáállása olyan, mint Hunyadinak, Kinizsinek, Zrínyinek vagy Bercsényinek, de a tipikus kardforgató mozdulatok is, melyek ősi harcművészetünk részei. Ez az, amit ő szintén továbbvisz.
  • Szerző: Ripost

Szilágyi Áron történelmet írt: ő az első kardvívó, aki 3 olimpián is diadalmaskodott a fegyvernemben, a magyar kardvívás hagyományát viszi tovább. A Magyarságkutató Intézet meglepő kollázzsal gratulált neki, egy sorba emelve őt Hunyadi Jánossal, Kinizsi Pállal, Zrínyi Miklóssal és Bercsényi Miklóssal, híres kardforgatóinkkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De ez nem csak egy jópofa vicc: tényleg van egy folytonosság a régi harcosaink, hőseink és a mai vívóink között – mondta a 7-nek Hidán Csaba László régész-történész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, harcművészet-oktató, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója,a magyar kardvívás szakértője.

A szakember hangsúlyozza: az egyik harc, a másik sport, ezért nem lehet teljesen összehasonlítani őket, de ahogy a híres magyar kardforgató vitézeink és Szilágyi Áron forgatja a fegyvert, abban vannak hasonló, speciálisan magyar elemek.

„A magyar kardhasználatban van egyfajta folytonosság. A vívóedzők a magyar sportvívásban sokszor katonatisztek voltak, akik hozták magukkal azt, amit a katonaságnál tanultak – ebben pedig benne van a teljes kardforgató hagyományunk, a honfoglaló magyaroktól a végvári vitézekig. Van erre konkrét példám is: amit a magyar sportvívók gyakran használtak és használnak, azt fonákvágásnak nevezzük, ez az, ami régen a szablyáknál a fokélvágás volt. A nyugatiak például nem vagy alig használják ezt a mozdulatot, de a magyar sportvívók igen„ – magyarázza a szakember azt a tipikus mozdulatot, amit használt Hunyadi, Kinizsi, Zrinyi és Bercsányi, és használ nak a magyar kardvívók is.

„Nyilván ez ma már nem arról szól, hogy levágja az ellenfél ujjait vagy felsőcombot hasítson, de maga a mozdulat évszázadokon át „beidegződött” a magyar katonákba, majd a katonaedzőkön keresztül a magyar sportvívókba is” – tette hozzá.

magyar kadvívás

A tipikus mozdulat mellett a hozzáállásban is van folytonosság a magyar hősök és Szilágyi Áron között.

„A felkészítés, maga a sportvívás pszichológiája, a küzdőszellem, a figyelem attól kezdve, hogy fegyver van a kezemben és szembenézek az ellenféllel – tetőtől talpig néznem kell. Ehhez nyiván kell egy embertípus, kell egy tehetség, és jó hozzá az évszázados katonai hagyományunk„ ecsetelte a harcművészeti oktató.

Posta Sándor a párizsi olimpián „törlesztett Trianonért”

Az első világháború utáni első olimpia 1924-ben Párizsban volt. Ott egy híres magyar kardvívó, Posta Sándor aranyérmet nyert. Nem is akárhogy: az utolsó menetben hazai, vagyis francia ellenfele volt és csak francia bírák voltak. Ő azt mondta: legalább ezzel törlesztett Trianonért... Posta Sándor egyébként szintén katonatiszt volt, harcolt és súlyosan meg is sérült az első világháborúban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?