INSIDER

A legenda nyomában: magyar jeti a Mátrában! – Meghökkentő fotó és sztori

Az 1600 fős Mátranovák egy magyar legenda helyszíne: itt, a környező erdőkben látták „a magyar jetit”, vagyis a Mátra Fanyűvőjét.
  • Szerző: Ripost

Mátranovák kedvelt turistahely nem messze a Fehér-szék hegygerincétől. Több mendemonda kering Magyarország legnagyobb hegységéről, vannak akik medvéket, mások két lábon járó emberszabású állatokat véltek látni errefelé éjszakánként. Többen évtizedek óta mondják, hogy az egyik legenda, az errefelé járó éjszakai lény nem más, mint a Mátranováki Fanyűvő”, a magyar jeti.

magyar Jeti

Ez egy valódi, rejtélyes fotó Mátranovákról: ki vagy mi lehetett ez a lény?

A beszámolók szerint az élőlény két méter magas, görnyedt hátú, olyan, mint egy fehér szőrű jeti, akinek hosszú karjai a térdéig érnek. Éjszakánként a település környékét járja, fákat gyűjt, többnyire gombát fogyaszt, néhány ember szerint rendkívül érzékeny a fényre.

A helyi mendemondák szerint régen egy dezertőr katona bujkált a környező sűrű fenyőerdőkben, és az ő hosszú szakállas, ápolatlan testét vélték éjszakánként felfedezni. Mások szerint egy majomszerű állat rejtőzködött a környéken.

Gyula bácsi sírjánál áll ez a kopjafa, az ő emlékére

A legenda nem alaptalan

Az igazság azonban egészen más. Pár éve kiderült, hogy a pletykák alapját a falucska egyik lakója szolgáltatta. A tehetséges fafaragó, Gyula bácsi sokszor töltötte idejét fagyűjtéssel a környező erdőségekben. Valamilyen betegség miatt valóban nagyon görnyedten járt, innen eredhetett a leírás a legendás lényről. A Metropol stábjának több helyi lakos is mesélt Gyula bácsiról, aki sajnos 3 éve elhunyt. A művész munkái azonban ma is láthatók a falu különböző pontjain.

A METROPOL videóját itt nézheted meg!

magyar jeti

Ő Gyula bácsi: egy betegség miatt tényleg görnyedten járt

A Fanyűvő keze munkái díszítik a helyi temetőt

Mátranovák családjait rengeteg veszteség érte a világháborúk során, a temetőben pedig egy fafaragás emlékezik meg a hősökről, amit nem más készített, mint a „Mátra Fanyűvője”. De készített kis hidat a helyi patak fölé, és bányászszobrokat is. Sírján pedig egy olyan szépen mintázott fatörzs díszeleg, amelyet szintén maga faragott ki.

Más furcsa „lényeket” is láttak erre

Míg Gyula bácsi csak a település környékén tevékenykedett, addig sok esetben a Mátra más tájain is látták a legendás lényt. Többen egybehangzóan állítják, hogy nagyon gyors és nem csupán két lábon, de négykézláb is közlekedik. Egyikük sem lehetett azonban a Mátranováki Fanyűvő, akiről időnként a közösségi médiafelületeken is megírják, hogy újra látni vélték – Gyula bácsi ugyanis sajnos 3 éve már nem járja görnyedten és máshogy sem az erdőket…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?