INSIDER

Magyar bor tarolt a franciaországi világversenyen

Magyar siker született a "Muscats du Monde" rangos nemzetközi muskotály borversenyen. A francia rendezésû megmérettetésen a mádi Holdvölgy borászat sárgamuskotálya aranyérmet kapott és még a top 10-es listába is bekerült.
  • Szerző: N.E.

Idén július elején rendezték meg 17. alkalommal a muskotály világversenyt, amin 25 ország 214 száraz, édes és gyöngyöző muskotály borából választotta ki a legjobbakat az 55 fős zsűri. A megmérettetésen 38 arany és 33 ezüstérmet osztottak ki. Az Exaltation 2015 dűlőválogatott, édes tokaji sárgamuskotály a Holdvölgy borászatnak immár a harmadik aranyérmes terméke a versenyen. A díjnyertes Holdvölgy-borok mindegyike a történelmileg első osztályú minősítésű, mádi Nyulászó-dűlőből származik. Először 2008-ban, majd 2012-ben nyertek sárgamuskotállyal.

"Fantasztikus érzés, még fel sem fogtam, hogy triplázni tudtunk. Ez is mutatja, hogy jó irányba megyünk, és hogy technológiailag világszinten is egyedülállóak vagyunk. A titok a dűlőinkben rejlik: a meleg kitettség, a lankás domboldalak és a dűlőben kifejlett illatok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minőségi szőlőt adjanak a muskotályhoz" – mondja szerénykedve Gincsai Tamás, a Holdvölgyudvar főborásza, a díjnyertes Exaltation készítője a %%-nak.

Az idei nyertes bor - a több évtizedes érlelési potenciáljuk miatt – még nem kapható, majd csak 2018-ban kerül forgalomba. Az idei világversenyen egyébként Portugália vitte az első helyet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?