Létrehozva: 2019.06.07.

Magyar áldozatok mesélnek az úzvölgyi barbár román támadásról

A székelyek békésen imádkozva, élõlánccal próbálták a barbár dúlást megakadályozni, de cserébe kõdobálást, zászlórúddal ütlegelést kaptak. Olyan emberekkel beszéltünk, akik ott voltak a helyszínen, az úzvölgyi katona temetõnél.

10 éves gyereket dobtak át a románok a kerítésen

Gáspár Dávid beszámolója a %Ripost%-nak


„Békésen felálltunk a temető kerítéséhez s imádkoztunk. Mindenkit megkértek, hogy mi egy szót se szóljunk, csak imádkozzunk. Az ima alatt megérkezett a román menet, hangosan énekeltek, hogy megzavarják az imát.  A menet élén levő fiatalember odaállt Borboly Csabáék elé, s már ütni akart, egy rendőr fékezte meg.

Mindenki nagyon meglepődött, amikor megjelent a rengeteg üvöltő román, zászlókkal.

Úgy tudtuk, volt egy megállapodás, hogy csak pár ember koszorúz és tartanak egy kis megemlékezést. Na, ez nem így történt. Mivel mi, magyarok elálltuk az utat a kapunál, hátulról jutottak be. Egy tízéves gyermeket dobtak be a kerítésen, aki felállt egy nagy kőre s a román trikolórt lengette. Erre tapsolás, ujjongás tört ki. A vandál románok ittasak voltak. Ez ijesztő volt, de nem adtuk fel, csak imádkoztunk, fogtuk egymás kezét. Úgy akartak bejutni, mint a vadállatok.

Zászlórudakkal ütötték a székelyeket, kővel dobálóztak, bemásztak a kerítésen s széttörték a székely kaput.

Civilizálatlan csürheként viselkedtek, félelmetes volt, semmi nem állította meg őket. Többen sírtak mellettem. Felcsendült a román nemzeti himnusz, az egész völgyben beszélni sem lehetett, olyan hangosan szólt. Mintha visszamentünk volna 40 évet.”


A leitatott csürhe azt kiabálta: ez Románia, kifelé a magyarokkal!


Tőke Ervin beszámolója a %Ripost%-nak


„Csendben imádkoztunk, amikor hirtelen feltűntek. Hangosan, kiabálva közeledtek a magyarok felé.

Egy darabig farkasszemet néztünk a köpködő, köveket dobáló, leitatott csürhével,

majd arra eszméltünk, hogy sokan bemásztak a temetőbe, és hátulról ránk törték a kapuját. Részegen rohantak előre, miközben a pópák békésen várakoztak hátul. Azt is kiabálták, hogy ez Románia, kifelé a magyarokkal! Felmásztak a falra és zászlókkal ütlegelték a magyarokat. Kevés csendőr volt a helyszínen, és nem voltak felszerelkezve a tömegoszlatásra, de az tény, hogy akik ott voltak, igyekeztek távol tartani tőlünk a románokat. Nagyon szomorú történet. Vesztes csatából jöttünk haza, mert nem voltunk elegen. Mi nem akartunk tömegverekedést, de ha kétszer ennyien lettünk volna, akkor meg sem próbálják a betörést.”

„Kaptam a fejemre a román zászlórúddal”


Nagy Tibor beszámolója a %Ripost%-nak


„Arra számítottunk, hogy néhány román jön egy koszorúval. Aztán a semmiből hatalmas tömeg jelent meg, és azt ordították románul, hogy Ki a magyarokkal az országból! Amikor a csendőrök sorfalat álltak, a románok indulata fokozódott, üvöltöztek a csendőrökkel, hogy álljanak félre.

A dühös részeg románok több csendőrt a sárral teli árokba löktek és közeledtek.

A csendőr rádión segítséget kért. A kaput pillanatok alatt betörték. Egy hangfalból felcsendült a román himnusz, és beözönlöttek a temetőbe. Nagyon megijedtünk és egymás kezét fogva imádkoztunk. Kaptam én is a fejemre a zászlórúddal, a kövek szerencsére kikerültek. Csak otthon nyugodtam meg. Olyan volt, mint egy mini háború, örülök, hogy nem lett bajom.”

 

A 95 éves úzvölgyi veterán, vitéz Bartha Misi bácsi 1944-ben ugyanitt védte az ezeréves magyar határt. Most a Ripost-nak elmondta: ott volt a helyszínen csütörtökön, és annyira megviselte a román roham, hogy utána egész éjjel zokogott. Misi bácsi élettörténete és beszámolója a szombati Ripost napilapban!

 

Provokációtól félnek a magyarok a hétvégi zarándoklaton

Először Úzvölgye, aztán Csíksomlyó?

Százezrek lesznek Csíksomlyón ezen a hétvégén: most tartják a magyarság nagy ünnepét, a hagyományos pünkösdi zarándoklatot. Idén még fontosabb az esemény, mint szokott, hiszen a múlt hétvégén járt Ferenc pápa ugyanitt, a csíksomlyói nyeregben. A magyarok nagyon készülnek, de attól tartanak, hogy újabb brutális provokációk lesznek.

Törölte a magyarok videóit a Facebook

Nagy felháborodást keltett az erdélyi magyarok körében, hogy sorban tűntek el a Facebookról az úzvölgyi botrányról készült videók. A románok sorozatban jelentették a magyarok bejegyzéseit, és a Facebook törölte őket, hogy „Ez a bejegyzés nem felel meg a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos közösségi alapelveknek”.
Tehát a románok gyűlölködtek, majd a gyűlölködés tilalmára hivatkozva cenzúráztatták a Facebookkal a saját tetteikről készült felvételeket…


Jogtalanul építették a román katonai parcellát
Áprilisban Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia katonái nyugszanak. Ez jogtalan volt, maguk a román hatóságok sem járultak ehhez hozzá. A temetőben mintegy 50 betonkeresztet és egy emlékművet állítottak fel, egy részüket magyar katonák jelöletlen sírjaira.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas bejelentést tett Mága Zoltán

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

A kismamához riasztott mentők is meghatódtak, rögtön felsírt a kis Emília

INSIDER

Holtan esett össze egy középiskolás Somogy vármegyében, édesanyja talált rá

INSIDER

Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

INSIDER

Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes