INSIDER

Ma szerencséjük lehet a búvároknak, ez várható a Dunán

Bár még emelkedik a vízszint, hamarosan apadás várható. Ráadásul újabb segítség is érkezett.
  • Szerző: Ripost

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását, ez segítheti a múlt heti hajóbaleset roncsának kiemelését - jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Siklós Gabriella elmondta: az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását - írja az MTI. A megállapodás szerint a hidrológiai előrejelzések függvényében, egy megbeszélt időpontban négy órán keresztül másodpercenként ezer köbméter vizet tartanak majd vissza Szlovákiában.

Ettől azt várják, hogy a Duna magyarországi szakaszának apadása átmenetileg felgyorsul - fejtette ki a szóvivő. Így a Clark Ádám úszódaru hamarabb közelítheti meg a múlt szerdai hajóbaleset helyszínét, és kezdheti meg a hajóroncs kiemelését.

Erre azért is van szükség, mert tegnapig 8 centimétert emelkedett a Duna vízszintje az azt megelőző napokhoz képest. Csütörtökön 11 órára 459 centiméterre emelkedett a vízszint. Budapesten péntek délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?