INSIDER

Ma örömünnepet ül a világ: 30 éve omlott le a berlini fal

Ahol 1945 májusában találkoztak a szovjet tankok az amerikaiakkal, ott, Berlin közepén húzták meg a két világ, a szovjet és a szabad nyugati oldal határát. 1961-ben vasbeton falat építettek, hogy megakadályozzák a kelet-berliniek távozását Nyugatra. 1989. november 9-én este a tömeg nyomására felnyíltak a határsorompók, és ezzel megkezdődött Németország egyesítése.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Németországban az ünnepségek már hétfő este megkezdődtek. Az egykori Kelet-Berlin főterén, az Alexanderplatzon, ahol harminc éve több százezer, talán egymillió ember is a demokratikus átalakulást követelte, az épületek homlokzatára korabeli felvételeket és fényfestményeket vetítettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

 

Az ünnepségek központi helyszíne a belvárosi Brandenburgi kapu, az újraegyesített Németország egyik fő jelképe, itt állították fel A szabadság felhője elnevezésű installációt. Az alkotás több mint 300 ezer cédulából áll, amelyre évfordulós kívánságaikat, vágyaikat, terveiket írták az emberek. A színes cédulák mintegy tíz méter magasban, több mint száz méter hosszúságban hömpölyögnek a kaputól induló sugárút felett

 

Ma nagykoncerttel ünnepelnek a Brandenburgi kapunál

A 30. évfordulós megemlékezés legnagyobb rendezvényét ma este tartják a Brandenburgi kapunál. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő lesz, az eseménysorozatot záró koncerten pedig olyan művészek lépnek fel, mint Westbam, a kilencvenes évek berlini technozenei mozgalmának legendás alakja. A központi állami ünnepség díszvendégei a visegrádi országok: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia államfői lesznek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?