INSIDER

Ma este a csillagászati ősz is beköszönt – jön a nap-éj egyenlőség

Bár már napok óta érezhetően őszire fordult az időjárás, ma este a meteorológiai ősz is beköszönt, mert érkezik a nap-éj egyenlőség.
  • Szerző: Ripost

Ma este, egészen pontosan 21 óra 20 perckor beköszönt a nap-éj egyenlőség, vele együtt pedig a meteorológiai ősz is. A nap-éj egyenlőség azt az időpontot jelenti, amikor a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszúságú. Ez akkor történik meg, amikor a Nap egész pontosan 90 fokban delel az Egyenlítő felett. Ilyenkor az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ér és kezdődik a fél éves éjszaka.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdekesség, hogy a csillagászati nap-éj egyenlőség kifejezés, definíciója szerint a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest „széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Ezért lehetséges az, hogy ma a nappal még 22 perccel hosszabb lesz az éjszakánál, teljesen egyenlő a két napszak csak pár nap múlva lesz.

Fotó: Shutterstock

Az ősz hazánkba már érezhetően megérkezett az elmúlt napokban, hiszen a legtöbben hosszú ujjúra és kabátra cseréltük az eddigi nyáriasabb öltözetünket. Csütörtökön sem számíthatunk nagy változásra, a hőmérséklet csütörtök hajnalban 8 és 10 fok között alakul, napközben pedig maximum 19 fokig melegszik fel a levegő. Az előrejelzés szerint ezt követően azonban még ha kis időre is de visszatérhet a melegebb, nyáriasabb időjárás, szombatra akár 25 fok is lehet napközben, ami tökéletes lehet egy kiránduláshoz vagy akár egy grillezéshez a szabadban.

Néhány érdekesség a nap-éj egyenlőségről

A görög mitológia szerint e napon Perszephoné az alvilágba, Hádész birodalma indul, ahová az istenek egyezsége szerint.

A kelták ezen a napon máglyát gyújtottak, majd elégették egy férfi bábuját, vagy képmását a szántóföldön vagy a mezőn, ezzel szimbolizálták a gabonaisten testének rituális megsemmisítését. Oltárt emeltek, s gyümölcsökkel, falevelekkel, virágokkal díszítettek és gyertyát gyújtottak az ünnep tiszteletére.

Nagy-Britanniában és Írországban pedig ekkor zarándokoltak el a temetőkbe, és ott tüzet gyújtva elijesztették az ártó szellemeket. Hitük szerint ilyenkor, az éjszaka és a nappal egyensúlyi helyzete miatt biztonságban végezhették el ezt a szertartásukat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?