INSIDER

Hőlégballon és csúcstechnika – elképesztő újítások lesznek a Városligetben

Bár van már egy léghajó a Nagyjátszóterén, jövő tavasszal egy igazi hőlégballon is helyet kap a Városligetben. A Magyar Zene Háza közelébe pedig egy olyan csúcstechnikai élményelem kerül, amiből csak 2-3 létezik a világon.
  • Szerző: Ripost

Hőlégballon és csúcstechnika: nem csak a természet születik újjá, hanem a Városliget is. Újabb 80 ezer négyzetméternyi parkfelület újul meg és a tervek szerint szerint halad a Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum építése is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jól halad az új Néprajzi Múzeum, várhatóan jövő tavasszal adják majd át (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

A munkálatok mellett a nagyjátszótér, a Városligeti Sportcentrum, a kutyás élményparkok, a Millenium Háza, a rózsakert és a Mőcsényi Mihály botanikus kert továbbra is várják az embereket.

Fotó: Liget Budapest látványterv

Ráadásul hamarosan újabb élményelemek kapnak helyet a Ligetben.

Bár a családok tudják jól, hogy van már egy hőlégballon a Városliget nagyjátszóterén, melynek egyik mászókáját Szinyei-Merse Pál Léghajó című festménye ihlette, jövő tavasszal egy igazi hőlégballon is helyet kap a Ligetben, a Mimózadombon. A látványos, ugyanakkor biztonságos szerkezet kosara egyszerre 20-30 embert képes 150 méter magasra emelni. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a -nak elmondta: bár számos nyugat-európai városban található ilyen különlegesség, Budapest esetében egy visszatérő különlegességről beszélhetünk, mivel a Millenniumi kiállítás idején sokáig és nagy sikerrel üzemelt hőlégballon.

A másik izgalmas változás, hogy alig egy éven belül megnyílik a Zenei élménytér a Magyar Zene Háza közelében.

„Ez egy különleges játszótér, ami tele van olyan attrakciókkal, amik a hangról és az élményekről szólnak. Ez nem elvesz, hanem hozzátesz a Ligethez, hiszen ezen kívül több tíz hektár nyugodt, a pihenést szolgáló, rekreációs zöldfelület újul meg a Városligetben. Nem lesznek mindenhol attrakciók, vannak kiemelt területek, ahova érdemes elmenni és vannak olyan területek, amelyek a nyugalomról, csendről, az elvonulásról tudnak szólni” – mondta a -nak Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

S hogy mi várja az érdeklődőket a Zenei élménytéren?

„A kültéri xilofon, a különféle dobok és a talajba süllyesztett pedálok segítségével megszólaltatható hangok mellett egy különleges, szenzoros burkolat lesz a Zenei élménytér központi eleme. Ezen a felületen ugyanis a beépített érzékelők segítségével sétálva, interaktív módon kelthetünk életre hangokat – árulja el lapunknak Szloszjár György. A Városligetet tájépítészeti megújításának terveit megalkotó Garten Studio vezetője hozzáteszi, ebből a speciális, interaktív hangkeltő eszközből világszerte alig 2-3 létezik.

A Magyar Zene Háza közelében épül majd meg Zenei élménytér

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?