INSIDER

Lezárja a héten a konzultációt a kormány, és utána nyilvánosságra hozza az újraindítási tervet

A kormány a héten zárja le az ország újraindításáról szóló konzultációt, majd ezt követően rövidesen bemutatják a nyitási tervet is. A kormány a konzultáció eredményeitől függően arról is döntést hoz, hogy milyen jogokat kapnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők.
  • Szerző: ripost

Február 17-én, szerdán indult el az online konzultáció az élet újraindításáról. Az elmúlt hónapban a magyarok arról mondhatták el a véleményüket, hogy az újraindítást hogyan képzelik el, fokozatosan, vagy esetleg egy lépésben. Szintén szó esett a konzultációban az éttermek és szállodák újranyitásáról, a fesztiválokról, a koncertekről és a külföldiek Magyarországra történő belépésének védettségi igazolványhoz való kötéséről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormány a héten zárja le a konzultációt, ezt követően pedig döntés születik arról, hogy miként nyit majd az ország, vagyis hamarosan elérhető lehet a nyitási terv.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Szintén döntés születik arról, hogy milyen jogok járnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezeket nemcsak az oltottak kapják meg, hanem azok is, akik igazoltan átestek már a fertőzésen, meggyógyultak. Amennyiben valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét.

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén-gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Aki pedig nem tudta, hogy már átesett a koronavíruson, antitestellenanyag-vizsgálat elvégzésével lehet jogosult.

A vakcinaútlevéllel egyelőre nem foglalkozik a kormány

A kormány az oltási versenyt kívánja megnyerni, a vakcinaútlevéllel kapcsolatos teendőket másodlagosnak tartja, erről értesültünk. Hazánk a jelenlegi adatok alapján igen előkelő helyen áll az EU átoltottsági rangsorában, hiszen csupán Málta előzi meg. Mint ismert, Magyarországon már a lakosság csaknem 14 százaléka megkapta a védőoltást. Lényeges körülmény továbbá, hogy a kormány a vakcinabeszerzés területén igyekezett több lábon állni, így hatalmas szállítmányok érkeztek Kínából és Oroszországból is. Ez azonban nem mondható el a legtöbb uniós tagállamról, amelyekben hatalmas problémát okoz a vakcinák beadásának tempója, illetve az oltóanyagok beszerzésének üteme. Ha minden a jelenlegi elképzeléseknek megfelelően zajlik, akkor Magyarországon május végére mindenkit beoltanak, míg az európai országokban csupán a jelentkezők felének jut majd vakcina.

Az uniós vakcinaútlevél szabályozásának elfogadásáról egyébként az Európa Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is döntenie kell. Ez ugye minimálisan is két hónap. Addigra óriási nyomás lesz minden uniós országon, hogy többféle vakcinát használjanak, mert a rossz brüsszeli szerződésekből adódóan az uniós vakcinaszállítmányok folyamatosan késnek, rendkívül lassúak. Nem véletlenül mondta tegnap Söder bajor miniszterelnök, hogy használják Európában az orosz és a kínai vakcinát.

Magyarország részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Belgrádban.

„A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania azt, hogy az európai uniós szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út pedig (.) a vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye” – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: Magyarország nem fogadja el, hogy az úgynevezett Covid-útlevél esetleges bevezetésénél csak egyetlen jóváhagyási formát ismerjenek el, vagyis ne fogadják el a nemzeti hatóságok által jóváhagyott oltóanyagot.
Szintén újságírói kérdésre válaszolva – miszerint több ország is felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, ezt követően mi várható Magyarországon – Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország is megfigyeli az oltóanyag hatását, és szakemberek fognak dönteni a további lépésekről.
Emlékeztetett arra, hogy átoltottság tekintetében Szerbia és Magyarország is Európa élvonalában jár, erre pedig azért volt lehetőség, mert mindkét ország vásárolt keleti vakcinát is, és nem csinált ideológiai vagy politikai kérdést a vakcinák beszerzéséből.
Nikola Selakovic szerb külügyminiszter ehhez kapcsolódóan elmondta, nem látja akadályát annak, hogy a két ország között lehetővé váljon a szabad közlekedés az oltottság igazolásával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?