Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.16.

Lerántotta a leplet Novák Katalin: ennyien kapták már meg az otthonfelújítási támogatást

Mérföldkőhöz érkezett a program.

Az Otthonteremtési Program fontos mérföldkőhöz érkezett az otthonfelújítási támogatás terén – derül ki Novák Katalin szombati Facebook bejelentkezéséből.

Fotó: Facebook

A családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédes számokat is hozott, melyek a program sikerét támasztják alá:

„Már több mint 50 ezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, közülük 36 ezer már meg is kapta. A családoknak eddig kifizetett támogatások összege meghaladja a 65 milliárd forintot!”

S hogy mi kell ahhoz, hogy valaki részt vehessen a programban?

„Ha van egy gyermekük, vagy legalább az első baba már úton van, és van otthon bármi olyan felújítandó dolog, akár a konyhában, a fürdőszobában, a tetőszerkezetben vagy a kerítésnél, ami sok pénzbe kerül, akkor ehhez igénybe vehetik ezt a 3 millió forintos, vissza nem fizetendő támogatást. Ráadásul, hogyha most nincs meg ez a pénz, de tudják, hogy később lesz olyan bevételük, amiből ezt tudnák finanszírozni, akkor igénybe vehetnek egy 6 millió forintos otthonfelújítási kölcsönt is, kedvező kamatozás mellett.” – fogalmazott Novák Katalin, aki kiemelte, több újdonsággal is gazdagodott a program, így például kültéri munkálatokhoz is tud anyagi támogatást adni a kormány, s immár az 5000 forint alatti köztartozás esetén is jogosultak a családok az otthonfelújítási támogatásra.

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez idén bevételt – ilyen sok más mellett a munkabér -, a levont személyi jövedelemadót visszakapja – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai ügyeiért felelős vezetőhelyettese.

A helyettes államtitkár a szombaton megjelent interjúban felhívta a figyelmet, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekhó) szerint adózók jövedelméből 9,5 százalék közteher számít szja-nak, ők ahhoz jutnak hozzá.

Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazzák, az idén befizetett tételes adó negyedére számíthatnak – tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy a NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a pénzt azoknak a szülőknek, akiknek jövedelméből év közben a munkáltató, a kifizető levonja az szja-t, az ekhót. Azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámukat, a postai címüket.

Azok, akiknek a számlaszámát vagy a címét a NAV nem ismeri, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. Ehhez a „VISSZADO” jelzésű nyomtatványt kell kitölteni, a dokumentumot október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron benyújtani a hivatalhoz. Aki idejében nyilatkozik, február 15-ig kézhez kapja a visszatérítést – emelte ki Tamásné Czinege Csilla.

Hozzátette, a katásoknak is ki kell tölteniük az említett nyomtatványt, és el kell juttatniuk október 31. és december 31. között a NAV-hoz, hogy február 15-ig megkapják a nekik járó visszatérítést.

Ha valaki lekési a határidőt, a személyijövedelemadó-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést. A NAV jövőre is elkészíti a bevallási tervezetet, és ezt szeretnék a szokásosnál hamarabb megtenni. Az adóbevallás ettől függetlenül bármikor benyújtható, nem szükséges megvárni a május 20-i határidőt – mondta a helyettes államtitkár, aki fontos pontnak nevezte, hogy ebben az esetben a visszatérítést a NAV az általános szabályok szerint, a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki.

Úgy folytatta: az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok, akik maguk fizetik be az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után az adót, az adóbevallásban kérhetik a visszatérítést. A NAV a rendelkezésére álló adatokkal kitöltve évek óta elkészíti az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is a bevallástervezetet, mely az eSZJA felületén online kiegészíthető és beküldhető – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy az szja-visszatérítés a családokat segítő általános intézkedés. A lényege az, hogy az arra jogosult szülők az átlagbér adótartalmáig visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat. Ha a visszatérítés valakinél kevesebb, mint a jövedelmét terhelő adó teljes összege, akkor nincs akadálya, hogy az adójából önkéntes pénztári megtakarításra fordítson összeget.

A helyettes államtitkár nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy – a sajtóban elterjedt információk szerint – vissza kell-e fizetni május 20-ig a február 15-én megkapott szja-visszatérítést. „A helyzet itt nagyon egyszerű: akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőlegeket, annak az visszajár, vagyis azt nem kell visszafizetni a május 20-ai bevallási határidőig se” – fogalmazott Tamásné Czinege Csilla.

Közölte azt is, a NAV megkezdte az előkészületeket, az informatikai rendszerek felkészítését. „A határidőket a hivatal tartani fogja, fennakadás nem lesz” – ígérte a helyettes államtitkár.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát