INSIDER

Ennek a magyar férfinak életre kel a LEGO a keze alatt

Lampert Benedek toy fotós, gyermekkorunk kedvenc játékából, a LEGÓból varázsol hihetetlen fotókat és videókat. A fiatalember a Metropol számára mutatta meg, mire képes egy kis LEGÓval és a fényképezőgépével, valamint különböző háztartási eszközökkel. Esős nap, Budapest panorámája, vagy csak a messzi-messzi galaxis? A fiatal fotós bármelyiket megvalósítja miniatűr világában.
  • Szerző: Ripost

A 26 éves férfi toy photography-val foglalkozik, vagyis LEGO figurákkal és modell autókkal készít élethű fotókat. Benedek nem a photoshop alkalmazásával jeleníti meg a kívánt látványt, hanem LEGO-ból, természetes anyagokból, fényekkel és bemozdulásokkal éri el azt a hatást, hogy a miniatűr valósága élethű legyen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol


„Próbálok mindig rájönni, hogy a valóság mitől tűnik valóságosnak. Így elég egy konyhaasztal, néhány hétköznapi tárgy és bármi lehetséges” – mondta el a fiatalember a Metropolnak.

Benedek 5 éve foglalkozik toy fotózással. Mindig is óriási LEGO gyűjtő volt, karácsony, szülinap, húsvét, minden alkalommal ezt kért ajándékba. A fotózás később kezdődött számára, igaz, jelenleg a „civil” foglalkozása is ez. 2006 körül készítette el élete első LEGO-s fotómontázsát, amely nem várt sikert hozott a számára. Később komolyabban is elkezdett foglalkozni mind a fotózással, mind a toy fotózással.

Fotó: Metropol

„Imádom csinálni, és még az embereknek is tetszik és szeretik. Pedig akkor is csinálnám, hogyha csak én látnám a fotókat róla” – árulta el a lapnak a fotóművész.

„A kedvenc projektem az Apollo-11-es sorozat volt. Alapból szeretem az űrkutatást, a Holdra szállás témáját, és ezt a sorozatot úgy csináltam meg, hogy utánanéztem, tanultam, hogy minél inkább hitelesebb, és élethűbb képeket tudjak csinálni. Meg kellett tanulnom a Holdra szállás különböző lépéseit. A megépítése során úgy éreztem, hogy én is űrhajós vagyok, hogy kicsit részt vehettem benne, emléket állíthattam róla” – nyilatkozta Benedek.

A fotós szerint munkájának legnehezebb része a hangulat megteremtése, az hogy a képei valódinak és ne miniatűrnek látszódjanak.

„Mindig más kihívás egy-egy sorozat. Mindig van egy olyan kép, amit nehezebb kivitelezni, mint ahogy számítottam rá. Minden egyes fotóval tanulok. A bevilágítás nagyon nehéz, és az autós fotók esetében például a valóság analizálása és megteremtése bonyolult. Folyamatosan analizálnom kell, hogy a világ, amiben létezünk, az mitől valóságos. Ennek fontos része a fény. Nekem a miniatűr világban kell elhitetnem, hogy az nem annyira kicsi, és folyamatosan azt kell néznem, hogy mitől érzem azt, hogy ez most naplemente, vagy borús idő.”

Az elmúlt években már különböző cégek is felfedezték a fiatal művészt és meglátták munkájában a potenciált.

„Készült sorozat már autó- és élelmiszer márkáknak is. A toy photography most kezd egyre népszerűbb lenni és ezt lassan a marketinges világ is észreveszi. A LEGO dán központjával is lesz egy közös projektünk, ha minden igaz. Nem vagyok szűkében az ötleteknek, inkább időm nincs elég rá” – mondta nevetve Benedek.

Ha kíváncsi rá, hogyan készült egy-egy alkotás, akkor a fotózásról és a díszletépítésről itt találhatsz videókat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?